Agris.cz - agrární portál

Záchrana banánů. Díky genetické úpravě jsou odolné proti plísni, která je mohla zničit

20. 11. 2017 | ČT 24

Banány po celém světě jsou ohrožené plísní, proti níž zatím nebylo obrany. Teď se australským expertům povedlo banány geneticky změnit, aby měly vůbec šanci.

Australští vědci úspěšně vyvinuli a geneticky upravili banány Cavendish tak, aby se staly odolnými vůči takzvané panamské nemoci. Ta je doposud pro banány naprostou pohromou a ohrožuje všechny banány na celém světě.

FAKTABanány Cavendish

  • Zakrslý Cavendish je nejvýznamnější odrůda užívaná jako ovoce – „banán“. Mají výhodu v tom, že jsou neplodné, a tedy nemají semínka. Nevýhoda spočívá v tom, že se musí množit vegetativně, tj. jde vždy o klony jedné rostliny, a jsou tak kvůli tomu velmi náchylné k různým chorobám.

Banány odrůdy Cavendish jsou jednoznačně nejrozšířenějším druhem. Tato odrůda se rozmnožuje pomocí klonů, to znamená, že z genetického hlediska jsou všechny stejné a tedy snadno ohrozitelné plísní, které se říká panamská nemoc.

Plíseň Fusarium oxysporum se sice poprvé objevila v Panamě, na banány Cavendish ale poprvé zaútočila na Tchaj-wanu, a to už v šedesátých letech dvacátého století. Šlo o kmen bakterie, kterému se začalo říkat TR4. Z ostrova se rozšířil do dalších asijských zemí, později do Austrálie a v současné době již zasáhl dokonce i Blízký východ.

Nezastavitelná plíseň

Šíření ničivé houby se až doposud nedařilo zastavit, pouze zpomalit. Bakterie totiž vydrží v půdě až desítky let, takže jakmile nějakou oblast zasáhnou, nejde se jich jednoduše zbavit a celá plantáž je na pěstování banánů nevyužitelná. Zatím se nenašel způsob, jak hrozící katastrofě zabránit, nyní ale přišli australští vědci s řešením.

Experti z Queenslandské univerzity banány upravili geneticky tak, aby byly vůči plísni odolné. „Máme Cavendish, který je rezistentní na kmen TR4. A daly by se, po deregulaci, použít i na plantážích, které už byly touto plísní napadané,“ uvedli vědci v odborném časopise Nature, kde výzkum prezentovali.

Chemikálie nedokázaly takto napadené půdy vyčistit, nyní to už nebude potřeba. Vědci už začali v Asutrálii upravené banány testovat na kontrolovaných plantážích – během pěti let budou moci vypěstovat až 9 tisíc rostlin. Mohou tak vyzkoušet nejrůznější varianty genetických úprav a sledovat, jak na ně rostliny reagují.

Zlaté banány z Austrálie v Africe

Queenslandská univerzita je v tomto oboru jedním z nejlepších pracovišť na světě. Výzkumu banánů se věnují s podporou Nadace Billa a Mellindy Gatesových již řadu let a dosahují v tom ohromujících výsledků.

Například letos v červenci vytvořili nový druh banánů, které budou zásobovat africké děti provitaminem A. Ten dětem v nejchudších oblastech stále chybí.

 „Vzali jsme geny z banánů, které pocházejí z Papuy Nové Guiney a jsou velice bohaté na provitamin A. Jejich nevýhodou je, že tvoří malé trsy. Jejich geny jsme vložili do klasických standardních banánů Cavendish,“ uvedl hlavní autor studie, profesor Dale.

„Během 12 let výzkumu jsme byli schopni přijít s banány, které mají vysoké množství provitaminu A – právě ten způsobuje u banánů jejich typickou nazlátlou barvu,“ dodal vědec.

AUTOR kar

zdroj: ČT24


Zdroj: ČT 24, 20. 11. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:48