Agris.cz - agrární portál

Pivovar Ostravar uvedl druhou generaci speciálů ze spilky

21. 11. 2017 | ČTK

Pivovar Ostravar uvedl druhou generaci pivních speciálů ze spilky určených výhradně pro restaurace. Podíl speciálů v produkci Ostravaru stále roste, už se blíží třem procentům. Pivovar chce speciály v limitovaných várkách podpořit provozovatele restaurací a přilákat do restaurací hosty, kterých podnikům ubylo po zavedení zákazu kouření. Novinářům to dnes řekli zástupci pivovaru, který letos oslavil 120 let existence.

Pivovar Ostravar založený v roce 1897 je jedním z deseti největších v Česku a nyní patří do společnosti Pivovary Staropramen. Jeho roční výstav je kolem 500.000 hektolitrů. Za celou dobu své existence už pivovar vyprodukoval více než sedm miliard piv (půllitrů).

"Chtěli bychom, aby speciály tvořily zhruba tři procenta z naší celkové roční produkce," řekla manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková. Pivovar chce piva distribuovat nejen v Moravskoslezském kraji, ale po celém Česku i na Slovensku. Podíl speciálů na celém pivním trhu v Česku je podle zástupců Ostravaru tři až čtyři procenta.

Projekt Speciálů ze spilky zahájil Ostravar v roce 2014. Uvařil zhruba jeden speciál ročně a s úspěchem se setkal zejména tmavý ležák Černá Barbora. Nyní bude s novými speciály přicházet zhruba každého čtvrt roku. "Při přípravě nové řady budeme opět používat nové receptury s netradiční kombinací chmelů a sladů," řekl vrchní sládek Roman Richter.

Prvním speciálem v nové řadě je čtrnáctistupňový ležák Grifel, v němž jsou zkombinovány tři druhy chmelu (jeden hořký a dva výrazně aromatické) a který je podle sládka ideální pro zimní období. Speciály podle Richtera pomáhají návratu lidí do hospod. "Jsou ale silnější, takže lidi si dají jedno dvě a pak pokračují klasickou dvanáctkou," řekla Cieciotková.

Situace Ostravaru, který letos zahájil prodej piva i v plechovkách, je podle zástupců pivovaru specifická. Zatímco na celém pivním trhu v Česku tvoří podíl čepovaných piv 40 procent, Ostravaru prodej piv v restauracích roste a nyní představuje asi 60 procent jeho produkce.

 

Autor: Vlastimil Vyplel hj


Zdroj: ČTK, 21. 11. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 18:17