Agris.cz - agrární portál

Vysočina bude farmářům pomáhat mapovat dopady ochrany pitné vody

22. 11. 2017 | ČTK

Kraj Vysočina bude pěstitelům brambor dál pomáhat v mapování dopadů omezení, která jim přináší ochrana vodárenských nádrží. Za první letošní studii, již vypracoval havlíčkobrodský Výzkumný ústav bramborářský na pozemcích v dosahu přehrady Švihov na Želivce, kraj zaplatil skoro 120.000 korun. Radní kraje dnes rozhodli o tom, že příští rok uvolní peníze na navazující projekt. Novinářům to řekl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

Náklady kraje na pokračování projektu v příštím roce budou do 200.000 korun. "Hledají se cesty, jak výnosy udržet a brambory pěstovat," uvedl hejtman. S výsledky letošní studie chce kraj seznámit i zástupce podniku Povodí Vltavy. "Bude se diskutovat o rozsahu ochranných pásem," předpokládá Běhounek.

V letošní studii odborníci na vybraných bramborových polích porovnávali účinnost herbicidních látek povolených v ochranném pásmu druhého stupně povrchových vod s chemickými přípravky používanými na hubení plevelů. Pokusy se dělaly na pozemcích tří pěstitelů brambor na Pelhřimovsku, a to u obcí Želiv, Senožaty a města Pacov. Podle závěrů studie zůstalo na polích ošetřovaných v souladu s podmínkami stanovenými pro ochranné vodní pásmo více plevele, výnosy brambor tam kvůli tomu v porovnání s běžným hospodařením klesy o 17 až 35 procent.

vst dr


Zdroj: ČTK, 22. 11. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 04:22