Agris.cz - agrární portál

Zemědělský výzkum se bude v příštích letech věnovat například medu nebo biomase. Ministerstvo poskytne vědcům téměř půl miliardy korun

28. 11. 2017 | MZe ČR

Ministerstvo zemědělství vybralo v programu aplikovaného výzkumu Země celkem 33 výzkumných projektů, mezi které v příštích pěti letech rozdělí 460 milionů korun. K úspěšným účastníkům soutěže patří například Univerzita Karlova v Praze, Ústav molekulární genetiky AV ČR nebo Mendelova univerzita v Brně.

Devět z vybraných projektů je zaměřeno na řešení výzkumných potřeb státu a zaměřují se na aktuální témata zemědělského sektoru.

„Podpořili jsme například výzkum, který se zabývá ověřováním původu medu, zmírněním dopadu klimatických změn na lesní porosty nebo zpracováním zbytkové biomasy na energetické nosiče a suroviny,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Ostatních 24 projektů aplikovaného výzkumu řeší výzkumné organizace ve spolupráci s podniky. Jejich snahou je šlechtění nových, lépe stravitelných odrůd plodin, udržitelná produkce ryb v podmínkách klimatických změn, nebo hledání nových způsobů zadržování vody v půdě.

Žadatelé letos přihlásili celkem 328 návrhů výzkumných projektů. Podrobnosti a kompletní seznam vybraných projektů i vítězných uchazečů ve veřejné soutěži Země najdete na: http://eagri.cz/public/web/mze/poradenstvi-a-vyzkum/vyzkum-a-vyvoj/narodni-agentura-pro-zemedelsky-vyzkum/program-zeme-1/vyhlaseni-vysledku-verejne-souteze-ve.html

 

Markéta Ježková

tisková mluvčí Ministerstva zemědělství


Zdroj: MZe ČR, 28. 11. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 11:52