Agris.cz - agrární portál

Chovatelce z Třebíčska hrozí pokuta za nelegální prodej mléka

29. 11. 2017 | ČTK

Za nelegální prodej mléka a neošetřených mléčných výrobků hrozí chovatelce z Vícenic u Náměště nad Oslavou na Třebíčsku od Státní veterinární správy (SVS) pokuta do 50.000 korun. Tyto potraviny také nesmí dál uvádět do oběhu. Chovatelka nabízela syrové kozí mléko a sýry z kozího i kravského mléka. Vyráběla je ve své kuchyni a skladovala v chladničce v komoře. V tiskové zprávě to dnes ČTK sdělil mluvčí SVS Petr Vorlíček.

"Tato komora jevila značné známky nečistoty," uvedl mluvčí ve zprávě. Mléčné výrobky navíc chovatelka vyráběla ze syrového mléka, které nebylo tepelně ošetřeno. Při prodeji syrového mléka zákazníky neupozornila na to, že by ho měli před použitím pasterovat. Celkový počet mikroorganismů v mléce odebraném při kontrole byl dvacetkrát vyšší než pro prodávané syrové kozí mléko požaduje veterinární zákon, uvedl mluvčí.

Veterinární správa chovatelku odhalila podle nabídky produktů na internetu. Ukázalo se, že chovatelka nepožádala krajskou veterinární správu o vydání souhlasu s prodejem syrového mléka a pro výrobu výrobků z něj neměla registrovanou provozovnu.


Zdroj: ČTK, 29. 11. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 00:59