Agris.cz - agrární portál

Dýně, kopr i levandule. V Česku vznikají půjčovny semínek

29. 11. 2017 | Denik.cz

Na začátku září otevřeli v petrovickém informačním centru jednu z tzv. semínkoven, ve kterých půjčování osiva funguje stejně jako třeba výpůjčky knížek v knihovně.

Prostor na podporu domácího zahradničení, s jehož myšlenkou přišel před lety Francouz Sébastien Wittevert, zde otevřeli v rámci 2. Petrovických dožínek.

„Celou podstatu semínkovny vystihuje její heslo Sázej, sklízej, sdílej. Jinými slovy – máte doma plnou zahradu paprik, ale chtěli byste si vypěstovat mrkev? Pak stačí nadbytečná semínka přinést do našeho centra a směnit je zde za semínka mrkve. Až pak sklidíte i je, můžete je přijít vyměnit zase za jiná.

Podobně jako se knihy vracejí do knihovny,“ popisuje systém semínkovny Markéta Nováková z petrovického informačního centra, kde teď až do jara shromažďují nová osiva.

„Návštěvníci se zatím přicházejí dívat a informovat o tom, jak semínkovna vypadá a funguje. Věříme, že v budoucnu se tento projekt v našem centru rozjede naplno a některá z donesených semen budeme moci zasít i do Rotiglovy bylinné zahrady v areálu našeho informačního centra,“ dodává Nováková s tím, že v dnešním světě, ve kterém se za všechno platí, se může jevit projekt jako rarita, neboť osiva, která zde lidé najdou, jsou k dispozici pro všechny a zdarma.

Úspěšné dva roky

Že půjčování semínek funguje, dokládají zkušenosti z Havířova, kde už dva roky provozují semínkovnu v ekokoutku městské knihovny.

„Chodí k nám čtenáři i lidé, kteří jdou okolo. V letošním roce návštěvníci semínkovny přinesli asi dvacet druhů osiva, loni jich bylo víc,“ přibližuje zdejší knihovnice Martina Urbančíková. Zároveň dodává, že v Havířově lidem nabízejí semena bylinek, květin i zeleniny.

„Máme tu například dýni, kopr či levanduli,“ vyjmenovává Urbančíková s tím, že zdejší knihovna pořádá také tematické akce.

Počet tzv. semínkoven v České republice neustále roste. Kromě Havířova a Petrovic u Karviné je zájemci najdou v Příboře, ve Frenštátě pod Radhoštěm či v Pstruží na Frýdeckomístecku.

Autor: Pavla Krůčková


Zdroj: Denik.cz, 29. 11. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 18:54