Agris.cz - agrární portál

Rybám letos škodili predátoři i nedostatek vody. Kapři na Vánoce ale budou

30. 11. 2017 | Denik.cz

V Česku je nejvyšší spotřeba ryb v období Vánoc. V listopadu finišují výlovy rybníků, které korunují celoroční i několikaletou práci rybářů. Ti se letos potýkali s nedostatkem vody, suchem, i predátory. 

„Napříč celou republikou se letos projeví velké rozdíly, například na Klatovsku, Blatensku a Strakonicku chyběla voda z významné části a na Jižní Moravě nebyla v podstatě žádná voda v plůdkových rybnících a výtažnicích, takže nejvíce je postižena kategorie mladých ryb (ryby, které mají být na Vánoce 2019 a 2020) a nelze nezmínit, že škody na produkci napáchali také rybozřaví predátoři,“ sděluje Ladislav Vacek, víceprezident Rybářského sdružení ČR.

„I přes kritický stav vody a další komplikace, kdo bude letos chtít kapra na štědrovečerní večeři, bude mít možnost si ho zakoupit ať už v klasických kamenných prodejnách nebo u tradičních stánků,“ komentuje Vacek.

„Nejčastěji chovanou rybou u nás zůstává s velkým náskokem kapr, následují ryby býložravé, lososovité, dravé aj. Kapr obecný je hospodářsky nejvýznamnějším druhem ryby v České republice, loni se ho vyprodukovalo přibližně 18 362 tun a letos se očekává podobná výše,“ doplňuje.

Kapři mají certifikát

S rybníky a rybami si spojuje většina lidí jižní Čechy, zatímco jižní Morava vyvolává podvědomě spíše představu vinohradů. Může být překvapivé, že právě na jižní Moravě poblíž Znojma se po staletí chová v rybnících Pohořelický kapr. Jeho kvalitu ovlivňuje především chov v téměř přirozených podmínkách.

Živí se hlavně organismy a rostlinami, které se přirozeně v rybnících vyskytují, nejde tedy o průmyslový odchov. I to byl jeden z důvodů, proč Pohořelický kapr získal v roce 2007 Evropskou ochrannou známku původu.

Někteří lidé se obávají konzumace ryb z důvodu neznalosti prostředí, odkud ryby pocházejí anebo jsou chovány. Třeboňský kapr je však chován v ekologicky čistém prostředí. V Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko rybníky poskytují kaprům kvalitní přirozenou potravu a i obiloviny, kterými jsou kapři přikrmováni, musí projít certifikací.

Tyto všechny aspekty se promítají nejen do zdravotní nezávadnosti masa z Třeboňského kapra, ale také kvality a specifické chuti. Třeboňský kapr užívá od roku 2007 jedno z významných ochranných označení Evropské unie, které je určené pro zemědělské a potravinářské výrobky. Tato ochranná značka nese název Chráněné zeměpisné označení.

„Přestože u nás chované sladkovodní ryby ze všech sledovaných potravin obsahují nejméně různých kontaminantů, spotřeba stagnuje a spotřebitelé spíše upřednostňují ryby z dovozu. Doufám, že se trend spotřeby nejen kapřího masa, ale i ostatních tuzemských sladkovodních ryb u nás změní k lepšímu,“ doplňuje Vacek.

Rada šéfkuchaře

"Na kapřím mase si můžete pochutnat, aniž byste se obávali, že vám uvízne rybí kůstka v krku. Kapra bez kostí si můžete připravit sami ve vaší kuchyni anebo si zakoupit výrobky z kapřího masa bez kostí,“ zmiňuje šéfkuchař Petr Stupka a nabádá: „Kapří maso by se na našem jídelníčku mělo objevovat častěji než jen o Vánocích,“ doplňuje.

Autor: Pavel Kopecký, Redakce


Zdroj: Denik.cz, 30. 11. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 05:09