Agris.cz - agrární portál

Potravináři hodnotí Milka opatrně, podle ASZ je zástupcem velkých

1. 12. 2017 | ASZ

Budoucí ministr zemědělství Jiří Milek je podle prezidenta Potravinářské komory ČR Miroslava Tomana odborníkem, který ale přichází do složitého resortu. Komora je s ním připravena spolupracovat. Podle tajemníka Asociace soukromého zemědělství (ASZ) Jaroslava Šebka je Milek nominantem zástupců obřích agrokomplexů, nejspíš tak bude vycházet vstříc velkým firmám. Podle analytika Petra Havla Milek v mnohém připomíná Andreje Babiše (ANO) a bude si s ním nejspíš dobře rozumět. Milka doporučila na post ministra Agrární komora ČR.

„Z pohledu Potravinářské komory je kandidát na ministra zemědělství Jiří Milek odborníkem s rozsáhlými zkušenostmi jak ze zemědělství, tak z potravinářství. Oceňujeme rozhodně jeho dlouhodobou aktivní obhajobu českých výrobků a českých výrobců. Nastupuje do složitého resortu, čeká ho hodně práce jak na domácím poli, tak i při obhajobě českých zájmů v rámci EU,“ sdělil ČTK šéf potravinářů Toman, o kterém se dříve spekulovalo také jako o jednom z možných nástupců po končícím ministrovi Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL).

Podle Havla široká veřejnost Milka prakticky nezná, v zemědělství a v potravinářství však jde o známou osobu. „Lze ji charakterizovat jako podnikatele v mnohém připomínajícího budoucího premiéra Andreje Babiše - tedy podnikatele neustále expandujícího, podle některých zkušeností predátorským způsobem. Je tedy evidentní, že si s premiérem budou rozumět, a zároveň se zdá být zřejmé, že dosavadní podpora větších a průmyslových podniků, částečně na úkor rodinných farem a menších a středních zemědělců, bude pokračovat,“ řekl ČTK analytik.

Podle ASZ odpovídají i zveřejněné priority Milka tomu, že bude spíše pomáhat velkým podnikům. „Konkrétní vize budoucího ministra nám ale prozatím známy nejsou, třeba pan Milek mile překvapí a namísto dalších dotací do podniků s výměrami desítek tisíc hektarů upře svůj zájem ke skutečnému rozvoji venkovských sídel spojenému s podporou rodinných farem, živého venkova, zájmu o krajinu, péči o půdu a vodu. Příliš tomu ale nevěříme,“ uvedl Šebek.

Prioritou budoucího ministra zemědělství Jiřího Milka bude vyjednání nového rámce evropské zemědělské politiky, posilování výroby a ochrana českého trhu před dovozy.

Kromě podpory české produkce se bude chtít nový ministr zasadit o to, aby nová dotační pravidla Evropské unie respektovala pozici českého zemědělství v EU. V unii by se měla podle Milka narovnat výše národních dotací mezi jednotlivými státy, komora dlouhodobě kritizuje výši dotací v západní Evropě a skryté dotace v Německu a v Polsku. Zároveň se Milek bude snažit udržet silný rozpočet českého zemědělství a s ním i výši národních podpor.

Milek bude dál usilovat o zvyšování proexportní politiky státu hlavně u produkce s vyšší přidanou hodnotou. Mezi poslední tři body Milek zařadil inovace, péči o životní prostředí s respektováním potřeb krajiny a důraz na rozvoj venkova.

Zdroj: ČTK


Zdroj: ASZ, 1. 12. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 02:59