Agris.cz - agrární portál

Zemědělský výbor chce navýšení dotací o miliardu

7. 12. 2017 | ČTK

Sněmovní zemědělský výbor žádá o zvýšení národních dotací na příští rok o miliardu korun. Pozměňovací návrh k dnes vládou schválenému návrhu přednesl zpravodaj a poslanec Karel Tureček (ANO). Rozpočet národních dotací ve výši 2,05 miliardy schválila odcházející vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) na svém posledním jednání, záměr výboru tak směřuje k nové Sněmovně a potenciálnímu budoucímu ministrovi zemědělství menšinové vlády ANO Jiřímu Milkovi. Výbor dnes také zvolil pět místopředsedů.

Vláda loni schválila návrh na čerpání národních zemědělských dotací v hodnotě 2,8 miliardy korun, meziročně to bylo 560 milionů více. V plánu na rok 2018 se pak dotace snížily, meziroční porovnání je však problematické, protože některé programy se přeřadily do jiného dotačního systému. Podle Turečka se však letos nakonec čerpalo více, což se podle něj zjistí z přesného rozpisu dotací během následujících 14 dní. Podle něj bylo letos vyčerpáno 3,6 - 3,8 miliardy korun. Výši dotací na příští rok v hodnotě 2,05 miliardy, kterou dnes odsouhlasil Sobotkův kabinet, pak označil za dramatický propad. Snaha zemědělského výboru je pak podle něj stabilizací reálných výdajů.

Výdaje na dotace si výbor nepřeje brát z jiných rozpočtových kapitol, ale z vnitřních zdrojů ministerstva. O tom, do jakých jednotlivých programů by měl stát peníze dát, by si mělo rozhodnout ministerstvo zemědělství, vedené již novým ministrem.

Největší část peněz z národních dotačních titulů - 600 milionů korun, plánovalo ministerstvo zemědělství dát podle dnes vládou schváleného materiálu do fondu na tlumení nákaz.

Národní dotační programy tvoří jen část podpor, každoročně dostávají zemědělci okolo 32 miliard korun z evropských zdrojů. Další peníze jsou ještě v tzv. Programu rozvoje venkova. Z něj mohou čerpat do roku 2020 téměř 97 miliard korun. Podíl českého rozpočtu na programu je 35 procent, zbytek jsou evropské zdroje.

Výbor, kterému předsedá Jaroslav Faltýnek (ANO), si také dnes zvolil své místopředsedy. Stali se jimi Pavel Kováčik (KSČM), Marian Bojko (SPD), Radek Holomčík (Piráti), Veronika Vrecionová (ODS) a Josef Kott (ANO).


Zdroj: ČTK, 7. 12. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:21