Agris.cz - agrární portál

Cizinci ulovili jeleny, jejichž lov je zakázaný. Čelí obžalobě

8. 12. 2017 | Denik.cz

Do křížku se zákonem se dostalo kvůli společné naháňce nejenom pět cizinců, ale i členové myslivecké stráže, která údajně neoznámila ulovení šesti jelenů.

Společný lov se odehrál v lednu na Jindřichohradecku. Jak informovala mluvčí policie Hana Millerová, policejní komisařka v těchto dnech vypracovala návrh na podání obžaloby již obviněných mužů a případ postoupil ke státnímu zástupci.

"Muži při konání naháňky v lednu v jedné honitbě na Jindřichohradecku, jako myslivecká stráž ustanovená kompetentním městským úřadem, neměli splnit povinnost vyplývající z jejich pravomoci. Jako úřední osoba měli v neodkladném případě neprodleně oznámit orgánům policie nebo příslušným orgánům státní správy neoprávněné ulovení celkem šesti kusů jelena evropského staršího jednoho roku na společném lovu, neboť se jedná o zakázaný způsob lovu dle zákona o myslivosti," vysvětluje podstatu problému Hana Millerová.

Policejní komisařka rovněž vypracovala podnět k předání trestního řízení do Dánského království, neboť po shromáždění veškerých dostupných materiálů je z přečinu pytláctví důvodně podezřelých také pět cizinců, občanů Dánska, kteří byli uživatelem honitby pozváni na naháňku a neoprávněně šest zmíněných jelenů ulovili.

"A to i přesto, že byli před zahájením společného lovu předem řádně poučeni mysliveckým hospodářem o tom, co se smí a bude lovit, neboť lov dospělého jelena evropského je dle zákona o myslivosti v České republice zakázán. Tím způsobili škodu dle sazebníku minimálních hodnot neoprávněně ulovené zvěře ve výši nejméně 175 800 korun," doplnila Hana Millerová.

Ta také dodala, že k projednání přestupku půjde na příslušný městský úřad také jednání mysliveckého hospodáře, který měl při zahájení myslivecké naháňky mylně poučit účastníky lovu. Údajně jim řekl, že se může lovit jelen evropský, tzv. špičák, stáří do dvou let, což je v rozporu s ustanovením zákona o myslivosti, neboť na společném lovu je možné lovit pouze laň a koloucha jelena evropského. Dále myslivecký hospodář před zahájením společného lovu údajně nesepsal úplný seznam lovců, kteří se naháňky následně zúčastnili, dále společně s uživatelem honitby ihned po ulovení zvěře neměl zajistit její označení nesnímatelnou plombou, což je v rozporu se zákonem o myslivosti.


Zdroj: Denik.cz, 8. 12. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 06:06