Agris.cz - agrární portál

O ryby je před Vánocemi zájem, přesto spotřeba stagnuje

11. 12. 2017 | ČTK

Obchodníci mají největší prodeje ryb každoročně před Vánocemi. Přesto dlouhodobě spotřeba v ČR stagnuje, loňských 5,1 kg na osobu bylo nejnižší od roku 1995, uvádějí údaje Českého statistického úřadu. Loni spotřeba ryb meziročně klesla o 7,5 procenta.

"Můžeme potvrdit, že čerstvé ryby se v posledních letech stávají běžnou součástí domácích jídelníčků. Mezi nejprodávanější druhy patří v průběhu roku ze sladkovodních pstruh, z mořských je mezi našimi zákazníky oblíbený především losos. Co se týče vánočních ryb, podle zkušeností z našich prodejen zákazníci jednoznačně preferují tradičního českého kapra a jeho díly - v prosinci je realizováno až 90 procent celoročních prodejů této sladkovodní ryby," řekla ČTK mluvčí řetězce Ahold Barbora Vanko.

I podle mluvčího řetězce Tesco Václava Koukolíčka je největší prodej kaprů právě před Vánocemi. "Druhá taková velká sezóna kapra jsou Velikonoce, ale v porovnání s Vánocemi jsou prodeje daleko nižší. Co se týká celoročního prodeje, v oblibě je také pstruh. Stále více je oblíbený i losos, který se prodává celoročně a v některých domácnostech nahradil kapra při štědrovečerní večeři. V nabídce před Vánocemi máme i tresku, krevety nebo tuňáka," dodal.

Podle Vanko roste před Vánoci zájem například o tolstolobika nebo sumce. ale i o mořské plody jako jsou krevety nebo slávky. "Je patrné, že zákazníci jsou ve vánočním čase ochotní více utrácet a mají chuť zkoušet něco nového," domnívá se.

Kromě kapra a dalších ryb jsou podle zástupců Globusu oblíbené také vinné klobásy. "Neznám jiný pokrm tak typický pro vánoční tabuli. Správná vinná klobása je vyrobena ze směsi vepřového a hovězího masa, okořeněná bílým vínem, bílým pepřem, muškátem a citronem naplněná do skopového střívka,"sdělil ČTK vedoucí řeznictví a uzenářství hypermarketů Globus Pavel Holeček.

Podle něj jsou klobásy typickou zimní specialitou, protože v minulosti byly dostupné jen v době zabíjaček, protože se rychle kazí. "Tak se stalo zvykem brát vinnou klobásu jako typicky vánoční produkt. V některých rodinách nahrazuje kapra, protože má velice jemnou chuť, kterou mají rády děti. Dříve platilo, že byla oblíbená zejména v oblasti 'nad Labem', tedy hlavně v severních a východních Čechách. V poslední době však roste zájem i v jiných regionech jako na Moravě," uzavřel Holeček.

Loňská produkce ryb se meziročně zvýšila o zhruba čtyři procenta na 20.952 tun, byla tak nejvyšší za posledních pět let. Nejčastěji chovanou rybou zůstává s velkým náskokem kapr, následují býložravé ryby, lososovité ryby, dravé ryby a línové spolu se síhy. Jenom kaprů bylo 18.362 tun, podle místopředsedy Rybářského sdružení Ladislava Vacka se letos počítá s podobnou produkcí.

Jak už dříve uvedli rybáři, například kapři z jižních Čech budou na předvánočním trhu o pár korun dražší než loni. Na sádkách je prodávali od 70 až do 89 korun. Některé firmy plánují zdražit letos maloobchodní cenu o několik korun na kilo.

Spotřeba ryb v ČR na osobu od roku 1989 (kg)

19896,0
19905,4
19913,8
19924,6
19934,5
19944,8
19954,9
19965,2
19975,5
19985,3
19995,2
20005,4
20015,4
20025,3
20035,3
20045,5
20055,8
20065,6
20075,8
20085,9
20096,2
20105,6
20115,4
20125,7 
20135,3
20145,4
20155,5
20165,1

Zdroj: ČSÚ


Zdroj: ČTK, 11. 12. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 04:29