Agris.cz - agrární portál

Tržby společnosti Hamé porostou za letošek v jednotkách procent

13. 12. 2017 | ČTK

Tržby potravinářské společnosti Hamé z Kunovic na Uherskohradišťsku v letošním roce porostou v jednotkách procent. ČTK to řekl generální ředitel firmy Martin Štrupl. Hamé loni vykázala čisté tržby 5,23 miliardy korun. Zahraniční trhy se na nich podílely zhruba z poloviny. Příští rok hodlá firma rozšířit sortiment o nové mražené a chlazené výrobky nebo produkty z ryb.

V Česku loni tržby společnosti meziročně vzrostly o pět procent, letos se podle Štrupla proti minulému roku příliš měnit nebudou. "Pořád si myslím, že zůstane zachován poměr, kdy se zhruba 50 procent našich tržeb realizuje v České republice a polovina v zahraničí. Z toho zahraničí je určitě dvojka, kde se nám letos velmi daří, Slovensko. Třetí nejvýznamnější trh s vlastním výrobním závodem je Rusko. Pak následují Maďarsko a další země," uvedl Štrupl.

Hamé vyváží do čtyř desítek zemí, podobně jako loni. Mezi nové trhy patří podle Štrupla například Vietnam, Nigérie a Ghana. Z pohledu celkových tržeb společnosti však nemají výraznější roli. Mezi nejžádanější vývozní artikly patří kojenecké výživy, výrobky z masa a rajčat, omáčky a rybí produkty. Podle Štrupla však momentálně roste většina trhů i kategorií.

Hamé je od loňska součástí skupiny Orkla. Má osm výrobních závodů v České republice a dva v zahraničí - v Rusku a na Slovensku. Letos se Hamé podařilo uskutečnit akvizici společnosti Agrimex Vestec, která se zabývá především výrobou mražené zeleniny.

Právě portfolio mražených výrobků plánuje Hamé v příštím roce výrazně rozšířit. "Další segment, jehož růst budeme podporovat, je fresh. To znamená chlazené výrobky, hotová jídla, polévky, saláty. Trh si to žádá, takže na to budeme reagovat. Další skupina výrobků jsou různé pomazánky a produkty na bázi ryb. Tam vidíme příležitost. Máme na to výrobní technologie a receptury," řekl Štrupl.

Hamé má v Česku a na Slovensku vedoucí pozici na trhu u paštik, hotových jídel, kečupů, konzervované zeleniny, džemů a dětské výživy. Mezi nejznámější značky firmy patří Hamé, Májka, Znojmia, Otma, Veselá pastýřka a Seliko. Silnou tržní pozici u paštik a dětské výživy má Hamé také v Maďarsku, Rusku a na Ukrajině. Firma má téměř 2500 zaměstnanců.

 

Viktor Chrást kš


Zdroj: ČTK, 13. 12. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 16:22