Agris.cz - agrární portál

Českobudějovičtí vědci objevili tři extrémní viry uvnitř hub, které žijí u solných jezer

13. 12. 2017 | ČT 24

Hned tři nové viry objevil tým virologů z biologického centra AV v Českých Budějovicích uvnitř buněk houby Sodiomyces alkalinus. Nejenže se jedná o poměrně neobvyklou kombinaci virů, jde zároveň i o vůbec první viry nalezené ve vláknitých houbách rostoucích v extrémně zásaditém prostředí.

Od těch nejmenších bakterií až po největší savce – prakticky každý organismus na Zemi má svůj virus, a často nejenom jeden. S rozvojem vědy teprve nyní přicházíme na to, že viry, které dosud známe (asi 12–13 tisíc druhů) představují patrně daleko méně než onu pověstnou špičku ledovce. Navíc většina z nich pochází z organismů, které žijí v podmínkách člověku připadajících „normální“.

O virech organismů, které si libují v extrémním prostředí, toho víme velmi málo, a dosud u nich bylo objeveno jen několik desítek virů. Teď našli právě tento druh virů čeští vědci.

Virologové z českobudějovického biologického centra Akademie věd ČR objevili tři viry uvnitř buněk houby Sodiomyces alkalinus. Jde o první viry nalezené ve vláknitých houbách rostoucích v extrémně zásaditém prostředí.

Tato houba roste především v okolí solných jezer v Asii a Africe. Vědci objevili viry v houbách, které byly přibližně 3 tisíce kilometrů od sebe, což není obvyklé. Popsala to Daniela Procházková z biologického centra.

Viry, které neškodí?

„Je pravděpodobné, že se tyto viry šíří společně už delší čas, i když nevíme, jakou evoluční výhodu svému hostiteli poskytují,“ řekl virolog Karel Petrzik. Žádný negativní vliv na zdraví houby zjištěn nebyl.

Vědecký tým tvořili virologové z České republiky a Nizozemska. Stejný tým se na hledání nových virů specializuje. Na začátku letošního roku například objevili vědci u houby viry, které nemají bílkovinný obal. 

Jelikož stejný tým již před časem objevil speciální případ „nahých“ houbových virů a hledáním nových virů se intenzivně zabývá, vypadá to, že v budoucnosti můžeme čekat další objevy, poodhalující pohled do světa virů neobvyklých organismů.

AUTOR kar

zdroj: ČT24


Zdroj: ČT 24, 13. 12. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 07:26