Agris.cz - agrární portál

Vánoční rybou nemusí být jen kapr. Zájem je o amury, štiky i sumce

18. 12. 2017 | ČT 24

Vánoce se blíží, prodej ryb už odstartoval, podle prodejců i samotných rybářů je o ně zájem vyšší než obvykle. Horší produkci oproti minulým letům hlásí rybáři z níže položených oblastí. Spolu se zájemci o rybu se u prodejců podle možností zastavují také kontroloři České obchodní inspekce (ČOI).

„Spotřebitelé si nejčastěji stěžují na to, že nejsou seznámeni s cenou povětšinou doplňkových služeb,“ říká ředitel ČOI pro Plzeňský a Karlovarský kraj Jan Řezáč. Zákazník má dopředu znát cenu veškerých služeb, včetně třeba vykuchání ryby. Tradičně největší zájem je o kapry. V minulém roce prodali božičanští rybáři kolem 40 metráků kaprů, letos by to mělo být ještě o deset metráků víc. 

Kromě kaprů ale zákazníci projevují zájem i o další šupináče, nově je třeba poměrně žádaná štika. „Poslední dobou o amura, až mě to překvapuje, začíná být obrovský zájem. Dřív jsme brali sto kilogramů. Dnes nám nestačí ani pět metráků,“ přibližuje božičanský rybář Václav Šnajdr. O štědrovečerní večeři si lidé stále častěji pochutnávají třeba i na sumcích.

V některých částech Česka rybáři vychovali méně ryb než obvykle, a to kvůli výkyvům počasí a suchu. Podle rybníkáře Alexandra Ješíka je pak problémem nižší stav vody, který znemožňuje větší obsádku. Přesto se cena vánočních kaprů zřejmě nijak zásadně nezmění. Průměrná cena za kilogram se zatím pohybuje kolem 90 korun.

 

Autor kul

zdroj: ČT24


Zdroj: ČT 24, 18. 12. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 16:45