Agris.cz - agrární portál

Bohemia Sekt prodala za 11 měsíců více šumivých i tichých vín

19. 12. 2017 | ČTK

Skupina Bohemia Sekt prodala za 11 měsíců více sektů, šumivých nápojů a tichých vín než za stejné období loňska. Rozhodující bude ale prosinec, kdy se prodá třetina roční produkce sektů. Za celý rok očekává skupina meziroční růst v jednotkách procent. ČTK to řekl ředitel Ondřej Beránek.

"Za 11 měsíců jsme na tom lépe než před rokem. Bude hrozně důležité, jak se ve druhé polovině prosince podaří zkoordinovat logistický řetězec," uvedl. Největší možné riziko je, že lidé budou nakupovat sekty na poslední chvíli, vykoupí zásobu na obchodech, řetězce už si nestačí včas objednat a firma je nestihne včas zavést.

Společnost nyní vyrábí sekty ve dvou směnách, v případě potřeby je připravena vyrábět i v sobotu. "Naše hlavní omezení ale není ve stáčení sektů do lahví, ale v kvasné kapacitě. Sekty kvasí a zrají minimálně šest měsíců, a proto v okamžiku, kdy se veškerý připravený sekt stočí do lahví, tak už nebudeme mít co vyrábět, i když by na stáčení čas byl," uvedl. Výroba má skončit 22. prosince odpoledne.

Už od září zaváží distribuční sklady Jažlovice a Prostějov. "Extrémní závozy na konci roku tak nejsou ze Starého Plzence, ale z těchto skladů," uvedl Beránek. Loni z nich jezdilo závěrem roku rekordních přes 50 kamionů denně s šumivými víny Bohemia Sekt.

"Zájem o sekty je vyšší celý letošní rok. Jsou barometrem spotřebitelské nálady. Když se lidé cítí dobře, bezpečně a ekonomicky zajištěni, nakupují je více," řekl ředitel.

Společnost loni prodala rekordních 28,5 milionu lahví, z čehož bylo více než 15 milionů sektů a šumivých nápojů. V průběhu letoška byl vyšší zájem o dražší sekty. Na závěr roku si sekt kupuje hodně lidí, kteří ho přes rok vůbec nepijí. "Ti jdou po osvědčených značkách a nejlevnějších produktech v akcích," řekl Beránek. Nejprodávanější položkou je Bohemia Sekt demi sec, ale spotřebitelé postupně začínají více upřednostňovat sušší sekty v kategorii "brut", jichž už je více než čtvrtina z prodaných šumivých vín; přes 70 procent tvoří "demi sec".

Skupina, která má zhruba 70procentní podíl na českém trhu sektů, nabízí pod značkou Bohemia Sekt 19 různých typů šumivých vín. Před létem uvedla na trh Bohemia Sekt Prestige 36, který kvasí a zraje v lahvi 36 měsíců, v září pak Bohemia Sekt ryzlink rýnský z ryzlinku ze slovácké a mikulovské podoblasti. "Mělo by se ho prodat zhruba 150.000 lahví, což odpovídá také předchozím novinkám v této cenové kategorii, které byly uváděny na konci roku," uvedl. Dvouciferně roste nadále prodej bílého a růžového nealkoholického Bohemia Sektu, kterého skupina letos prodá přes půl milionu lahví.

 

Václav Prokš mol


Zdroj: ČTK, 19. 12. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 23:26