Agris.cz - agrární portál

AFP: V Sýrii se obnovila výroba piva - z českých ingrediencí

20. 12. 2017 | ČTK

Jak v Sýrii ustupují boje, začíná se v této zemi postupně obnovovat výroba piva. Například v baru abú George ve starém Damašku se tradičně nabízejí zahraniční piva, ale v poslední době se začaly objevovat i dvě místní značky. Ingredience i vše, co je k výrobě zapotřebí - včetně expertů - pocházejí z České republiky. Píše to agentura AFP.

V Sýrii byly dva pivovary a oba zavřely své brány v roce 2011, když začaly boje. Současné zklidnění situace ale přimělo soukromé podnikatele k obnově provozu.

V uličce damašského centra, jíž se říká ulice barů, nabízejí bíle oděné dívky kolemjdoucím zdarma pivo Afamia, což je jedna z nových místních značek. Majitel baru abú George Ghasan říká, že lidé na takovou nabídku pohlížejí vstřícně, protože touží po domácím pivu. Sám pobíhá za zvuku ohlušující hudby mezi stoly a nabízí oříšky, které k ochutnávce tradičně patří.

"Jsem tady 20 let a po domácím pivu je velká poptávka," říká jednašedesátiletý Ghasan.

Do roku 2011 byly na trhu dvě značky. V provincii Damašek se vyráběla značka Barada, v Halabu (Aleppu) pak značka Aš-Šark. Zatímco druhý pivovar za války zavřel, první byl zničen při bombardování povstalců. Pivovar Afamia u Damašku byl otevřen v roce 2010, ale záhy musel skončit. Výroba byla obnovena koncem letošního léta a produkce už se nyní rozváží do několika provincií. Pivo této značky se pije od Tartúsu přes Damašek po Homs.

Sabbáh Chaddúr, který dohlíží na rozdělování piv k degustaci, se obával, že už syrské pivo neochutná. Doufá, že se Afamia stane "největším pivovarem v oblasti". Pivo se vyrábí také v Libanonu a Egyptě.

Na Sýrii jsou uvaleny ekonomické sankce. Vše, co k výrobě piva patří - ječmen, chmel, lahve, etikety i odborníci - pochází z Česka, které jako jedna z mála zemí nepřerušilo se Sýrií diplomatické styky. "České velvyslanectví zůstalo otevřené, takže kontakt je snazší," říká Básil Abbás, který řídí další pivovar Arados.

Tento pivovar v provincii Tartús se ještě buduje. Lahve určené ke sterilizaci se posouvají po elektrickém pásu. Než budou zabaleny, dostanou nálepku s názvem Arados, což je středomořský ostrov ležící proti přístavu Tartús.

Sedmatřicetiletý Abbás žil v minulosti v České republice a pivovar otevřel s pomocí syrských podnikatelů. "Všechny suroviny jsou české a nevztahují se na ně sankce. Dovážejí se do přístavu Latákíja", říká Abbás, oblečený stejně jako ostatní zaměstnanci do modré pracovní uniformy. Pivo Arados je na syrském trhu od léta a chuťově má nejblíže k české plzni.

Jelikož se výroba teprve rozbíhá, nikdo nebyl ochoten mluvit o výši prodeje. Pivo Arados se prodává za 435 syrských liber (asi 22 Kč), zatímco zahraničí značky za 600 liber.

Abbás připomíná, že není lehké propagovat pivo v zemi, kde je reklama alkoholu zakázaná. "Ale nejde jenom o zisk. Pivo je také důkazem, že Sýrie není jen zemí extremismu," řekl Abbás.


Zdroj: ČTK, 20. 12. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 00:55