Agris.cz - agrární portál

Rybářství Hulín distribuuje ze svých sádek kapry pro vánoční trh

20. 12. 2017 | ČTK

Rybářství Hulín distribuuje ze svých sádek v Chropyni kapry i další ryby určené pro vánoční trh. Rozvoz ryb začal pozvolna v listopadu, poslední týden před Vánocemi je nápor největší, řekl ČTK správce sádek Otakar Pavlíček. Ryby putují do menších obchodů a supermarketů, přímo na sádkách si je kupují drobní odběratelé.

Společnost dodá před Vánocemi na trh zhruba 100 tun kaprů a tuny dalších druhů ryb jako například amury, tolstolobiky, pstruhy, sumce, candáty nebo štiky, které na podzim vylovila ze Záhlinických rybníků. Nyní je zaměstnanci postupně loví ze sádek a nakládají do přepravních beden na nákladní vozy. "Nakládky začínají kolem třetí hodiny ranní, jede se až do odpoledních hodin," uvedl Pavlíček. Hulínské rybářství podle něj rybami zásobuje Kroměřížsko, Zlínsko, Uherskohradišťsko, Olomoucko a část Přerovska.

"Přes léto jsme měli kvůli vedrům pár komplikací a problémů, ale podařilo se je vyřešit. Nedopadlo to nějakými hromadnými úhyny ryb. Museli jsme nasadit aerátory, rybníky byly pod neustálým dohledem, jestli ve vodě neklesá kyslík," sdělil Pavlíček.

Přes nepřízeň počasí by podle něj mělo uskladněné množství ryb pokrýt vánoční poptávku. Ceny se ve srovnání s minulým rokem mírně zvýšily. U nejžádanějšího kapra o čtyři koruny za kilogram. "Kapra v drobném prodeji prodáváme za 88 korun. Máme jednotnou cenu. Kilo amura je za 94 korun, pstruh stojí 159 korun, štika 240 korun," řekl správce chropyňských sádek.

Rybářství Hulín vzniklo v roce 1992 pronájmem rybníků na Kroměřížsku, Prostějovsku, Přerovsku a Zlínsku, které jsou převážně majetkem společnosti Rybářství Přerov. V současné době hospodaří hulínské rybářství na ploše 272 hektarů rybníků. Součástí jsou i sádky v Chropyni s kapacitou 200 tun ryb.

Zásadní jsou pro firmu Záhlinické rybníky o výměře 220 hektarů. Lokalita je významným přírodním parkem s výskytem mnoha druhů vzácných vodních ptáků. Tyto rybníky vznikly ve 14. století a v letech 1547 až 1573 je rozšířil olomoucký biskup Jan Dubravius. V 18. století byly vysušeny a převedeny na pastviny, v letech 1953 až 1982 je ale Státní rybářství Přerov obnovilo.

 

Viktor Chrást ktp


Zdroj: ČTK, 20. 12. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 02:45