Agris.cz - agrární portál

Zemědělští odboráři kritizují návrh programového prohlášení vlády

22. 12. 2017 | ČTK

Zemědělští odboráři nesouhlasí s návrhem programového prohlášení vlády, které podle nich nezohledňuje současnou situaci v zemědělském oboru. Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů ČR dnes ČTK sdělil, že zatímco rostou dotace velkým firmám, platy zaměstnanců jsou nízké a podniky se snaží dostat do Česka pracovníky ze zahraničí.

V návrhu programového prohlášení, které menšinová vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) schválila v pondělí, kabinet odmítá stanovení horní hranice dotací pro střední a větší podniky, slibuje ale podporu vyšších plateb pro malé farmáře. "Udržíme minimálně současnou výši podpory z národních dotací do živočišné výroby a citlivých rostlinných komodit," píše se mimo jiné v dokumentu. Na úkor plateb na plochu se mají zvýšit dotace na živočišnou výrobu a citlivé rostlinné komodity, jako je ovoce, zelenina, chmel, brambory nebo cukrová řepa.

"Pracovníci jsou nejníže placeni a agrokomplex dostává čím dál větší dotace, které končí mimo resort zemědělství," uvedl odborový svaz. Projevilo se to podle něj při schvalování státního rozpočtu na příští rok ve Sněmovně. Poslanci v úterý přesunuli jednu miliardu korun na ostatní výdaje podpory agropotravinářského komplexu, tedy na národní dotace zemědělcům, mimo jiné z peněz na podporu venkova a lesního hospodářství. "Žádáme, aby část dotací šla na podporu příjmů zaměstnanců zemědělských firem a rozvoje zaměstnanosti v zemědělství," vyzval odborový svaz.

V kolektivním vyjednávání se podle odborářů projevuje, že zaměstnavatelé jsou i přes růst produktivity práce proti zvyšování mezd. "Snaží se to řešit dovozem zahraničních dělníků," uvedl odborový svaz. Mzdy v oboru patří v ČR k nejnižším. Zaměstnanci v zemědělství, lesnictví a rybářství brali podle Českého statistického úřadu v letošním třetím čtvrtletí v průměru 24.126 korun hrubého, proti loňsku to byl nárůst o 4,7 procenta.

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů ČR sdružuje téměř 100.000 členů, kteří pracují nejen v zemědělství či zpracovatelském průmyslu. Členy jsou zaměstnanci z různých odvětví. Cílem svazu je obhajoba lidí, pro něž je práce hlavním zdrojem obživy. Svaz je zakládajícím členem Asociace samostatných odborů (ASO), druhé největší odborové centrály v ČR.

dvd mha


Zdroj: ČTK, 22. 12. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 20:58