Agris.cz - agrární portál

Policie ukončila lov divočáků v oblasti afrického moru na Zlínsku

22. 12. 2017 | ČTK

Policie ukončila v noci na dnešek letošní odstřel divočáků v oblasti zasažené africkým morem prasat na Zlínsku. Do odstřelu se policisté zapojili v polovině října, do konce minulého týdne ulovili v ohnisku nákazy 137 divokých prasat. Zda bude policie s lovem pomáhat i v příštím roce, se rozhodne po lednovém jednání zástupců ministerstva zemědělství, policie a veterinářů. ČTK to dnes řekl ředitel zlínské krajské veterinární správy František Mahdalík. Mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán prozatím odmítl informace o ukončení zásahu na Zlínsku komentovat.

Podle Mahdalíka se však myslivcům a policistům podařilo stav černé zvěře ve vysoce rizikové oblasti lemované pachovými a elektrickými ohradníky zredukovat na minimum. "Podle posledních vyhodnocení by se mělo v oblasti vyskytovat do 20 divokých prasat. Už to není takový stav, jako ze začátku, kdy tam byly stovky kusů černé zvěře," uvedl Mahdalík.

Myslivci podle něj budou nadále v odstřelu divočáků pokračovat v celém kraji. "Standardně probíhá i vyhledávání uhynulých kusů, jejich vyšetření a likvidace. Děláme vše pro to, aby se nákaza nerozšířila dále. Musíme ale vycházet z reality. Je to volně žijící zvěř a případnou migraci nelze stoprocentně zastavit," uvedl Mahdalík.

Nasazení policie do boje s africkým morem prasat schválila vláda v září. Odstřelovači divočáky lovili v 18 honitbách. Do terénu vyráželi především v noci, k lovu využívali pušky doplněné tlumiči, zařízením pro noční vidění a termovizí.

Africký mor prasat není nebezpečný pro člověka, kromě divočáků však zabíjí i domácí prasata. První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou divokých uhynulých zvířat nalezených v červnu na okraji Zlína. Od té doby byla laboratorními testy choroba potvrzena u zhruba 190 uhynulých, ulovených či odchycených zvířat.

Viktor Chrást mtj dr


Zdroj: ČTK, 22. 12. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 10:06