Agris.cz - agrární portál

Zemědělci uzavřeli kolektivní smlouvu, tarify vzrostou o 6,1 pct

22. 12. 2017 | ČTK

Zemědělský svaz ČR a Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů dnes uzavřely kolektivní smlouvu se zemědělskými odbory na příští rok. Minimální mzdové tarify v zemědělství stoupnou o 6,1 procenta, vyšší bude i příspěvek zaměstnavatele na důchodové připojištění. ČTK to dnes oznámili šéf zemědělských odborů Bohumír Dufek a mluvčí Zemědělského svazu ČR Jana Sixtová. Odbory původně požadovaly růst mzdových tarifů o 8,11 procenta

Zvýšení minimálních mzdových tarifů je podle svazu významně ovlivněno navýšením minimální mzdy, které zvýšilo dva nejnižší tarifní stupně o 11 procent a 9,8 procenta. Ostatní tarify se zvýší shodně o 5,2 procenta.

"Vývoj v ekonomice a nedostatek pracovní síly tlačí na růst mezd v celém hospodářství. Reagovat na to musí také zemědělci, kteří zvyšují mzdy," uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Podle odhadu svazu vzrostou mzdy v sektoru zemědělství, lesnictví a rybářství v letošním roce o více než pět procent.

Loni mzdy v zemědělství, včetně lesnictví a rybářství, zůstávaly podle Zprávy o stavu zemědělství pod úrovní mezd v průmyslu i v celém národním hospodářství. Meziročně průměrná mzda v zemědělství vzrostla o 1,3 procenta na 21.478 korun měsíčně, průměrná mzda v celé ČR byla 27.589 Kč.

"Jednání nebyla jednoduchá, ale jsem přesvědčen, že uzavřená dohoda zohledňuje jak současný vývoj na pracovním trhu, tak situaci v zemědělství," sdělil Pýcha po dnešním podpisu smlouvy.

Pro letošní rok stouply tarify v průměru o 3,79 procenta, smlouva byla podepsána v dubnu. Dnes uzavřená smlouva je platná a účinná od 1. ledna do 31. prosince 2018.

Zemědělců loni znovu ubylo, jejich počet se meziročně snížil o 1,2 procenta na 100.900. Více než polovina z nich je ve věku nad 45 let. Zpomaluje se tak tempo úbytku pracovníků, v předloňském roce jejich počet klesl o 1,4 procenta a v předchozích rocích byl úbytek ještě vyšší.

fsl snm


Zdroj: ČTK, 22. 12. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 09:51