Agris.cz - agrární portál

Lesníci na Libavé pomohou ochránit hnízdiště orla skalního

24. 12. 2017 | ČTK

Lesníci budou při své práci ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá brát ohled na vzácného orla skalního, který v této lesnaté oblasti hnízdí a patří mezi ohrožené živočichy. Na projektu návratu orla skalního na Libavou se dohodlo vedení Vojenských lesů a statků (VLS) s Českým svazem ochránců přírody (ČSOP), řekl dnes ČTK mluvčí VLS Jan Sotona.

"V současné době evidujeme na zájmovém území dvě hnízdní lokality, z čehož na jedné probíhá úspěšné hnízdění od roku 2013. Doposud byla vyvedena čtyři mláďata. Podle našich předpokladů může být v honitbě VLS na území vojenského újezdu Libavá úživnost perspektivně pro tři páry orlů skalních," uvedl Petr Orel z ČSOP Nový Jičín.

Státní lesnický podnik se ve smlouvě zavázal chránit hnízdní porosty a respektovat klidové zóny orla skalního při hnízdění. "V praxi to především znamená, že lesníci v maximální možné míře vyloučí či omezí lesnické zásahy v lokalitě. VLS se navíc se svazem ochránců přírody také rovným dílem podělí o náklady na celý projekt, který ročně stojí přibližně 120.000 korun," uvedl Sotona.

Projekt Návrat orla skalního do ČR, který byl zahájen v roce 2006, má do tuzemské přírody po desetiletích vrátit tohoto majestátného dravce. Orli skalní dříve hnízdili ve všech horských i hustě zalesněných nížinných oblastech českých zemí. Ještě v 19. století se pravidelně objevovali v Krkonoších, Orlických horách, Jeseníkách a v Beskydech. V minulém století ale vlivem lidské činnosti z české přírody vymizeli. Navrátili se do ní až v květnu 2013, kdy se na Libavé vylíhla samička Anežka, což bylo první mládě ve volné přírodě po více než 100 letech.

VLS v Česku spravují šest přírodních lokalit, kterým se v uplynulých desetiletích díky jejich využití pro armádní výcvik vyhnul civilizační rozvoj. "Proto jsou často vhodné pro obdobné přírodovědné programy. Návrat orla skalního je jedním z nich," podotkl ředitel VLS Josef Vojáček.

beh kš


Zdroj: ČTK, 24. 12. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 01:19