Agris.cz - agrární portál

Řady minipivovarů na jižní Moravě rozšíří první klášterní pivovar

27. 12. 2017 | ČTK

Řady minipivovarů na jižní Moravě od léta příštího roku rozšíří první klášterní pivovar. Vznikne v Předklášteří na Tišnovsku, kde má historie vaření piva dlouhou minulost. V bývalé konírně bude pivo vařit akciová společnost Klášterní pivovar Porta Coeli. ČTK to řekl předseda představenstva společnosti Jan Maláska.

Klášterní komplex cisterciaček Porta Coeli sahá svou historií až do středověku. Kláštery patřily také k prvním, které pivo ve středověku vařily. V Předklášteří byl velký pivovar funkční ještě ve 40. letech minulého století. Investoři se rozhodli založit společnost, která výrobu piva obnoví. Sestry z kláštera, které nemovitosti vlastní, mají v novém podniku právo veta. "Nám to trvalo rok, než jsme získali důvěru sestřiček," uvedl Maláska.

Firma chtěla původně zrekonstruovat velký průmyslový pivovar, který u kláštera stojí, nakonec se spokojila s menší investicí do bývalé konírny, která stojí opodál. Technologii dodají Pacovské strojírny.

Minipivovar bude v provozu patrně od poloviny příštího roku. Přitom ve dva kilometry vzdáleném Tišnově jsou už tři jiné a další se chystá. Další minipivovary jsou v okolí Tišnova a na celé jižní Moravě jich je už více než 50. "Naše strategie je trochu jiná. Chceme se věnovat klášternímu pivu a spolupracovat s klášterními pivovary po celém světě," uvedl Maláska.

Podobné projekty již v Česku vznikly jinde, na Moravě jsou ale ojedinělé. Klášterní pivovar funguje například v Želivi nebo v Břevnově. V minulosti patřily k běžným vybavením klášterů, o jejich zřízení většinou rozhodoval panovník, nebo jiný donátor. Pivovary společně s dalšími hospodářskými podniky zajišťovaly přísun peněz do klášterní pokladny.

vrn ver


Zdroj: ČTK, 27. 12. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 02:53