Agris.cz - agrární portál

Venezuelané už několik dní demonstrují kvůli nedostatku potravin

29. 12. 2017 | ČTK

Stovky lidí demonstrovaly v noci na dnešek v hlavním městě Venezuely proti vládě, která jim o Vánocích nedodala slíbené vepřové maso, jež je v zemi tradičním vánočním jídlem. I v dalších městech Venezuely protestují Venezuelané už několik dní proti hospodářské politice vlády, kvůli níž je země už několik let v hluboké ekonomické krizi. Informoval o tom místní opoziční deník El Nacional.

"Už tři měsíce máme zastavené dodávky vody a nikdo s tím nic nedělá," postěžovala si Andrea Pachecová z chudého předměstí Caracasu. "Nemáme vodu, nemáme jídlo ani léky, nemáme peníze, nemáme nic," dodala. Mnozí Venezuelané tak označili tyto Vánoce za nejhorší za posledních několik let.

Slíbené dodávky vepřového, které k lidem v Caracasu v rámci přídělového systému potravin nedorazilo, zdůvodnil prezident Nicolás Maduro zahraniční sabotáží. "Co se stalo s vepřovým? Sabotovali nás. A můžu vám říci kdo: Portugalsko," našel rychle viníka Maduro, aniž to blíže vysvětlil. Uvedl jen, že vláda objednala maso z Portugalska a některé země blokovaly Venezuele bankovní účty.

Finanční sankce vůči venezuelskému režimu zavedly v létě Spojené státy kvůli diktátorským praktikám tamní vlády, která v zemi neumožňuje fungování opozice. Spojené státy mimo jiné zakázaly svým občanům a firmám finanční operace s venezuelskou státní ropnou společností PDVSA, která je zdrojem více než 95 procent zahraničních příjmů Venezuely. Sankce také omezují nákup dluhopisů venezuelské vlády.

Venezuela se již více než tři roky potýká s hlubokou ekonomickou krizí, způsobenou socialistickou hospodářskou politikou vlády a propadem světových cen ropy. Inflaci ve Venezuela odhaduje Mezinárodní měnový fond (MMF) pro letošek na 2300 procent.


Zdroj: ČTK, 29. 12. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 13:36