Agris.cz - agrární portál

Všechna vína VOC dopadla při kontrole inspekce výborně

2. 1. 2018 | ČTK

Všechna vína, která nesou označení VOC, tedy vína originální certifikace, vyhovují ve všech parametrech a spotřebitelé se mohou na jejich kvalitu spolehnout, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva. Inspekce analyzovala vzorky ze všech moravských a českých oblastí VOC a nenašla žádné problémové víno.

Vzorky podrobila SZPI v laboratoři analýzám senzorických parametrů, botanického původu lihu, přítomnosti konzervačních látek, kyseliny askorbové a maltózy, obsahu těkavých kyselin a oxidu siřičitého a dalších parametrů. "Vzorky vyhověly ve všech hodnocených parametrech a kontrolní akce prokázala vysokou jakost vín pod označením VOC nabízených v tržní síti," uvedl Kopřiva. Podle SZPI kontrola také ukázala, že potraviny od českých výrobců z českých surovin jsou silnou zárukou kvality a absence nepoctivých praktik.

V Čechách je jediná VOC oblast, a to Mělník, na jižní Moravě jich je osm. Jde o specifickou kategorii vín, protože o právu použít označení VOC pro konkrétní šarži vína rozhodují sami vinaři v rámci sdružení VOC pro danou lokalitu. "Tento systém představuje alternativu k převažujícímu systému hodnocení a zatřiďování vín v Česku, které zajišťuje komise SZPI v souladu s požadavky zákona," uvedl Kopřiva. Obvykle se vína zatřiďují do kategorií například jakostní víno, jakostní víno s přívlastkem či jakostní perlivé víno.


Zdroj: ČTK, 2. 1. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 06:48