Agris.cz - agrární portál

Hamé investovalo loni do modernizace výroby necelých 200 mil. Kč

3. 1. 2018 | ČTK

Potravinářská firma Hamé investovala loni do vylepšení výroby necelých 200 milionů korun. Modernizace a automatizace se týkala například závodů v Uherském Hradišti a v Podivíně na Břeclavsku. Díky investicím může firma výrazně zvyšovat efektivitu a kapacitu výroby a být tak ještě více konkurenceschopná, řekl ČTK mluvčí Hamé Petr Kopáček.

Společnost podle něj k modernizaci a automatizaci výroby motivují také chybějící zaměstnanci. "Akutní nedostatek pracovních sil na trhu se týká nejen Hamé, ale prakticky všech českých firem. Chybějící pracovníky tak nahrazujeme moderními stroji a zařízeními," uvedl mluvčí.

Postupná modernizace se týká všech výrobních závodů firmy. V České republice jich má celkem osm. Například v závodě v Uherském Hradišti bylo zavedeno automatizované vkládání skla na dvou linkách. V Podivíně loni zahájila činnost nová plně automatizovaná linka na výrobu ovocných a zeleninových výrobků do plastových obalů.

Firma modernizuje a automatizuje také své dva zahraniční závody, tedy společnost DOMA ve slovenském Prešově a ruský závod Hamé, jehož důležitost stále stoupá. V Rusku Hamé investovalo do rozšíření výroby a také sortimentu, například o hotové omáčky a takzvaný baby food v podobě dětských přesnídávek a podobně. "Po propadu v roce 2015 se situace na ruském trhu stabilizovala," řekl ČTK generální ředitel Hamé Martin Štrupl.

Letos Hamé plánuje na investice znovu uvolnit částku kolem 200 milionů korun. Chystá celkovou modernizaci a zvýšení výrobní kapacity závodu na sterilovanou zeleninu v Bzenci na Hodonínsku. Peníze hodlá Hamé uvolnit i na modernizaci dvou provozů firmy BAPA. V závodě v Letohradu na Orlickoústecku vyrábí sendviče a bagety, v závodě v Olomouci - Hněvotíně vaří hotová jídla a polévky.

"Modernizace se u Hamé týká prakticky všech segmentů, od výroby paštik přes zpracování trvanlivé zeleniny až po kečupy a kojeneckou výživu," uvedl Kopáček. Nejde podle něj jen o pořizování nových strojů, robotů a technologií, ale také o organizačně výrobní změny. Dochází například k novému uspořádá výrobních prostor tak, aby bylo zapotřebí méně pracovníků.

Hamé je od předloňska součástí skupiny Orkla. V roce 2016 vykázala firma čisté tržby 5,23 miliardy korun, za loňský rok by podle Štrupla měly vzrůst o několik procent. Firma má v ČR a na Slovensku vedoucí pozici na trhu u paštik, hotových jídel, kečupů, konzervované zeleniny, džemů a dětské výživy. Mezi nejznámější značky firmy patří Hamé, Májka, Znojmia, Otma, Veselá pastýřka a Seliko. Firma zaměstnává téměř 2500 lidí.

Viktor Chrást dr


Zdroj: ČTK, 3. 1. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 23:28