Agris.cz - agrární portál

Pivovar Holba se odvolal v kauze prodeje pivovaru Náchod

4. 1. 2018 | ČTK

Společnost Pivovar Holba se odvolala k pražskému vrchnímu soudu ve sporu o neplatnost prodeje městského pivovaru Primátor v Náchodě. Krajský soud v Hradci Králové loni v říjnu žalobu Holby na neplatnost prodeje pivovaru zamítl. Holba se odvoláním domáhá toho, aby vrchní soud rozhodnutí krajského soudu zrušil a věc mu vrátil k dalšímu řízení. ČTK to dnes řekl mluvčí hradeckého soudu Jan Kulhánek.

Město pivovar, který dosahuje ročních výstavů 120.000 až 130.000 hektolitrů, prodalo za 150 milionů korun v březnu 2009 liberecké firmě LIF. Od té doby se o něj vede soudní spor. Společnost Pivovar Holba byla jedním z uchazečů o pivovar a tvrdí, že byla porušena její práva ve výběrovém řízení na prodej pivovaru.

"Pivovar Holba byl ze soutěže protiprávně vyloučen. K prodeji došlo za nestandardních okolností. Uzavřením smlouvy došlo k poskytnutí protiprávní veřejné podpory," uvedla v říjnu u soudu právní zástupkyně Pivovaru Holba Jana Líznerová. Pokud by byl nastolen původní stav, mohla by se podle ní Holba případně opět ucházet o nabytí akcií pivovaru.

Podle verdiktu krajského soudu Pivovar Holba nepředložil důkazy, které by mohly vést k rozhodnutí soudu, že smlouva o prodeji z 23. února 2009 je neplatná a že pivovar opět patří městu. "Žalobce v tomto sporu důkazní břemeno neunesl," uvedl soudce Jiří Kratochvíl. Město podle soudce nemělo na základě výběrového řízení na prodej pivovaru povinnost uzavřít smlouvu s vítězem, natož s žalobcem.

Zástupci města u soudu uvedli, že nabídka Holby byla ekonomicky jednoznačně méně výhodná než nabídka LIF. Do skupiny LIF v Česku patří také pivovary Svijany a Rohozec.

Soudy v minulosti žalobu Holby zamítly a prodej pivovaru tedy platil. K opětovnému projednání do Hradce Králové se spor vrátil po verdiktu Nejvyššího soudu z února 2016, kdy zrušil předchozí rozsudky vrchního i krajského soudu.

Případ měl i trestněprávní rovinu. Kvůli podezření z machinací při prodeji čelil trestnímu stíhání tehdejší náchodský starosta Oldřich Čtvrtečka (ODS). Policie ho obvinila v březnu 2010, v závěru roku 2013 ho Krajský soud v Hradci Králové obžaloby zprostil. Čtvrtečka v únoru 2016 zemřel.

Zdeněk Rychtera ktp


Zdroj: ČTK, 4. 1. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 18:25