Agris.cz - agrární portál

Kanadský pěstitel marihuany Aurora míří do Evropy

5. 1. 2018 | ČTK

Kanadský pěstitel marihuany Aurora Cannabis a největší dánský producent rajčat Alfred Pedersen & Son uzavřeli dohodu o pěstování a prodeji konopí pro léčebné účely v Evropě. Obě plodiny totiž mají obdobné pěstitelské nároky. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC.

Společný podnik Aurora Nordic Cannabis hodlá pěstovat až 120.000 kilogramů konopí ročně a dodávat ho na dánský, švédský, norský, finský a islandský trh.

V některých zemích bylo užívání marihuany pro léčebné účely už legalizováno, v Evropě vedle zmíněných zemí například v Belgii, Británii, České republice, Francii, Chorvatsku, Itálii, Německu, Nizozemsku, Rakousku, Slovinsku nebo ve Španělsku.

Zejména díky psychoaktivní látce THC (tetrahydrocannabinol) má marihuana analgetické účinky, pomáhá například lidem s roztroušenou sklerózou zmírňovat svalové napětí a třes a osobám s Tourettovým syndromem snižuje četnost tiků. Ulevuje i lidem po chemoterapii větší chutí k jídlu a snížením pocitu nevolnosti.

V Česku platí od dubna 2013 zákon, podle něhož může lékař předepsat maximálně 30 gramů léčebného konopí na měsíc na elektronický recept pacientovi s nemocemi, které jsou vyjmenovány ve vyhlášce ministerstva zdravotnictví. Dovážet a pěstovat léčebné konopí mohou pouze firmy s licencí. Jinak lze pěstovat jen konopí s obsahem THC nižším než 0,3 procenta (technické konopí).


Zdroj: ČTK, 5. 1. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 03:29