Agris.cz - agrární portál

Nejchutnějším jablkem je Angold z Holovous, uvedli degustátoři

9. 1. 2018 | ČTK

Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je odrůda Angold. Rozhodla o tom minulý týden degustace jablek v Holouvousích na Jičínsku, kterou pořádal tamní Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský. Odrůda Angold byla úspěšná i v minulých letech. Loni byla pátá a v letech 2010 a 2011 obsadila třetí místa. O pořadí 43 posuzovaných odrůd letos rozhodlo 121 degustátorů, řekl dnes ČTK ovocnář František Paprštein z holovouského ústavu. Degustaci ústav pořádal po 49.

Odrůdu Angold vyšlechtili výzkumníci z Holovous křížením odrůd Antonovka a Golden Delicious. Do registru odrůd byl Angold zapsán v roce 1995. Plody Angoldu jsou velké až velmi velké. Jsou světle zelené, kryté více než z poloviny hnědočerveným líčkem. Odrůda se vyznačuje odolností vůči strupovitosti, skladovat se dá až do dubna.

Vzorky Angoldu degustátory nejvíce zaujaly výbornou šťavnatostí, konzistencí dužniny, celkovou chutí a vůní. Degustátoři vedle toho hodnotili i slupku, kyselost a vzhled. Jablka posuzovali naslepo, jejich název neznali.

Za Angoldem skočily na druhém a třetím místě kříženci HL 2010 a HL 2350, které také vyšlechtili v Holovousích. Odrůdy patří mezi takzvané novošlechtění a dosud neprošly registrací a nemohly být tedy ani uvedeny na trh. Loňský vítěz, odrůda Meteor, letos skončil na čtvrtém místě. V obchodní síti silně zastoupené odrůdy Golden Delicious, Jonagold, Pinova či Idared se letos nijak neprosadily a skončily ve druhé polovině pořadí.

Degustace mají dát ovocnářům obrázek o tom, které odrůdy konzument preferuje jako nejchutnější. U nově vyšlechtěných odrůd mají napovědět, které by mohly mít perspektivu. Prosadit nově vyšlechtěnou odrůdu do velkovýsadeb a následně do obchodní sítě je však podle ovocnářů obtížné, protože na to je potřeba mnoho peněz na propagaci.

Jablka jsou v ČR ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní přes 20 kilogramů jablek či výrobků z nich. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku se pohybuje zhruba na 80 kilogramech na osobu a rok.

Zdeněk Rychtera dr


Zdroj: ČTK, 9. 1. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 05:57