Agris.cz - agrární portál

Myslivci loni poslali na testy vzorky z 217.304 divočáků

10. 1. 2018 | ČTK

Počet vzorků z ulovených divočáků, které myslivci loni poslali na testy kvůli parazitickému svalovci, se meziročně zvedl o třetinu na 217.304. Vyplývá to ze statistik Státní veterinární správy, kam lovci povinně posílají vzorky na kontrolu odlovených kusů. Podle odborníka z Českomoravské myslivecké jednoty Miloše Ježka by však k redukci populace divočáků bylo třeba ročně lovit přes 250.000 kusů.

Podle strategického dokumentu schváleného vládou chce stát redukovat populaci divokých prasat v republice do roku 2030 proti minulým letům na polovinu. Myslivci i Český statistický úřad hodnotí oficiálně sezonu až po mysliveckém roku, který skončí v závěru března.

Podle údajů statistiků nebylo od 50. let minulého století zastřeleno více než 200.000 prasat ročně. "Uvidíme, až porovnáme myslivecký rok, nicméně se jedná zhruba o třetinový nárůst, což je pozitivní. Ale ve vztahu k africkému moru prasat je třeba stále většího odlovu," řekl ČTK Ježek. Podle něj by se mělo ročně odlovit mezi 250.000 až 300.000 kusy, aby populace prasat klesla.

Stát se snaží dlouhodobě motivovat lovce k větším odstřelům, i kvůli výskytu afrického moru prasat na Zlínsku. Od roku 2016, tedy předtím, než se nemoc v ČR objevila, povolil stát lov divočáků i s bachyněmi a selaty celoročně, dříve je lovci mohli zastřelit od srpna do konce ledna. Přemnožená divoká prasata působí každoročně miliardové škody na zemědělských plodinách i na lesních porostech. Roste i počet střetů prasat s motorovými vozidly.

Myslivce k větším odlovům vyzval před několika dny i nový ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO). Šíření afrického moru prasat přirozenou cestou migrace prasat se podle něj děje rychlostí asi 50 kilometrů za rok. Podle Milka by myslivci měli nyní snížit populaci na pět až deset kusů na 1000 ha, v současnosti je to podle něj násobně více. Stát také zváží zavedení finanční odměny za všechna odlovená divoká prasata v celé ČR.

Africký mor prasat není nebezpečný pro člověka, kromě divočáků však zabíjí domácí prasata. První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou divokých uhynulých zvířat nalezených loni v červnu na okraji Zlína. V případě, že by se nemoc dostala do chovu domácích prasat, musí se vybít.


Zdroj: ČTK, 10. 1. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 02:54