Agris.cz - agrární portál

Čína chystá zakázku pro Arevu i dovoz francouzského hovězího

10. 1. 2018 | ČTK

Francouzská firma Areva získá zakázku na výstavbu továrny na zpracování použitého jaderného paliva v Číně a Peking přislíbil zrušit embargo na dovoz francouzského hovězího masa. Informovala o tom dnes agentura AFP v rámci zpravodajství o návštěvě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Číně.

Macron a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se po dvoustranném rozhovoru zúčastnili podpisů několika dokumentů. Je mezi nimi i "memorandum o obchodní dohodě" s Arevou. Konečný podpis kontraktu je stanoven na jaro, řekl ministr hospodářství a financí Bruno Le Maire, který je v Macronově delegaci. Dodal, že zakázka Arevě přinese přibližně deset miliard eur (kolem 255 miliard Kč). Firma se potýká s finančními těžkostmi a o projektu jednala se svým čínským partnerem CNNC deset let.

Macron oznámil, že Čína do půl roku zcela zruší embargo na dovoz francouzského hovězího, který zavedla v roce 2001 po propuknutí takzvané nemoci šílených krav.

Obě země se také dohodly na otevření pobočky pařížského muzea Centre Pompidou ve východočínské Šanghaji.

Prezidenti si přislíbili i užší spolupráci v oblasti boje proti terorismu a klimatickým změnám, uvedla bez bližších podrobností agentura AP. Podle ní ale jednání nepřinesla průlom ve sporu o dovoz levné čínské oceli do Evropy. Posun prý nenastal ani v řešení stížností evropských firem na bariéry pro vstup na čínský trh.

Čína také zatím neohlásila nové objednávky letounů evropského koncernu Airbus. O této možnosti spekulovala média a šéf Airbusu Fabrice Brégier doprovází Macrona. Airbus nicméně oznámil zvýšení výroby svých strojů řady A320 v severočínském městě Tchien-ťin.

Si Ťin-pching prohlásil, že "Čína podporuje Francii, aby hrála větší roli v jednotě Evropy". Macron kritizoval, že Evropa občas postupovala vůči Číně nekoordinovaně. Zároveň podle agentury DPA zopakoval, že je třeba více kontrolovat zahraniční investice do evropských strategických odvětví. Za politicky neudržitelný označil francouzský obchodní deficit s Čínou, který loni dosáhl 30 miliard eur (přes 766 miliard Kč).

Macron je na návštěvě Číny druhým dnem, odjet má ve středu. Do vlasti se chce vrátit s přibližně 50 dohodami a smlouvami.

kan mka


Zdroj: ČTK, 10. 1. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 10:05