VLS zvou děti a studenty do soutěže YPEF 2018

Děti a studenti z okolí Brd, Liberecka, Karlovarska, Českokrumlovska, ale i Vyškovska a okolí Oderských vrchů mohou  v nejbližších týdnech otestovat své znalosti o přírodě, lese a lesnictví v  mezinárodní vědomostní soutěži YPEF 2018 (Young People in European Forests – Mladí lidé v evropských lesích). Místní kola zde pro ně od  23. ledna do 14. února uspořádají lesní pedagogové Vojenských lesů a statků.

Možnost zúčastnit se letošního ročníku YPEFu tak již tradičně nabídnou dětem Vojenské lesy a statky na všech svých lesnických divizích, karlovarští lesníci VLS dokonce dvakrát.

„Vojenské lesy a statky jsou partnerem již čtvrtého ročníku této vědomostní soutěže a čtvrtým rokem se na YPEFu podílíme také organizací místních kol. Prakticky každoročně z našich místních kol postoupí alespoň jedno družstvo do národního finále,“ uvedl ředitel VLS Josef Vojáček.

YPEF je určena pro mladé lidi se zájmem o přírodu. Soutěží se ve tříčlenných týmech a s ohledem na možný postup do mezinárodního kola se očekává, že všichni soutěžící ovládají anglický jazyk. Soutěžící jsou rozdělení do dvou věkových kategorií. Mladší se rekrutují z 6. až 9. tříd, starší kategorie je určena středoškolákům do 19 let. V soutěžní den místního kola na soupeřící týmy čeká nejprve písemný vědomostní test, na který navazuje praktické poznávání přírodnin.

YPEF u VLS odstartuje podbrdským místním kolem v Jincích v úterý 23. ledna, přičemž kapacita tohoto kola je dnes již naplněna. O den později se soutěže budou moci zúčastnit děti a studenti z okolí Drahanské vrchoviny, ve čtvrtek pak proběhnou místní kola na Olomoucku a Českokrumlovsku. V úterý 30. ledna změří své vědomosti družstva z Liberecka v lesním areálu Skelná huť v Ralsku, karlovarští lesníci VLS pak zorganizují v okolí Doupovských hor hned dva soutěžní mítinky – 9. února v krajské metropoli, 14. února pak v Podbořanech pro školáky a studenty ze sousedního Ústeckého kraje.

Vítězný tým z každého místního kola postoupí do regionálního kola, odkud má v případě vítězství možnost se probít do národního finále. To proběhne tradičně v Kostelci nad Černými lesy v prostorách Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze.

„Tým, který vyhraje národní kolo, bude vyslán do evropské země, která je členem mezinárodního výboru YPEF, kde bude reprezentovat ČR na kole mezinárodním. Kde se bude letos pořádat, se zatím ještě rozhoduje, napřesrok však nadnárodní finále bude hostit Česko,“ dodal vedoucí lesních pedagogů VLS Jan Kobr.

Do místních kol YPEF 2017 se mohou žákovská a studentská družstva hlásit elektronicky na adrese www.ypef.cz, bližší informace o místních kolech u VLS získají na www.vls.cz, kde jsou také kontakty na organizátory jednotlivých kol – podnikové lesní pedagogy.

Nadnárodní evropská soutěž Mladí lidé v evropských lesích (YPEF) vznikla z iniciativy polských lesníků. YPEF si klade za cíl zlepšení povědomí o významu lesů a lesnictví pro rozvoj společnosti.

Česko se jí zúčastnilo poprvé v roce 2011 a od 2. ročníku převzala garanci za organizaci národního kola soutěže Česká lesnická společnost jako nezávislá stavovská organizace, která zastupuje lesníky napříč oblastmi jejich působení.

Vojenské lesy a statky jsou partnerem YPEF od roku 2015.

 

Kontakt:

Jan Sotona, tiskový mluvčí

tel.: 777 723 593

e-mail: jan.sotona@vls.cz

 

YPEF 2018 u VLS

 

23. 1. 2018      Místní kolo YPEF Brdy, ředitelství divize VLS v Jincích,

organizuje Petra Večeřová, e-mailů: petra.vecerova@vls.cz

                       

24. 1. 2018      Místní kolo YPEF Vyškovsko, ZŠ Plumlov

organizuje Jiří Fusek, e-mail: jiri.fusek@vls.cz

 

25. 1. 2018      Místní kolo YPEF Libavá, ředitelství divize VLS Lipník n. B.

organizuje Romana Klevarová, e-mail: romana.klevarova@vls.cz

 

25. 1. 2017      Místní kolo Českokrumlovsko, ředitelství divize VLS Horní Planá

organizuje Jiří Flíček ml., jiri.flicek2@vls.cz

 

30. 1. 2017      Místní kolo YPEF Ralsko, lesní areál Skelná huť v Ralsku

organizuje Eva Zikmundová, e-mail: eva.zikmundova@vls.cz

 

6. 2. 2017        Místní kolo YPEF Karlovarsko, SPŠ, gymnázium a VOŠ Karlovy Vary

organizuje Lukáš Křivan, e-mail: lukas.krivan@vls.cz

 

14. 2. 2017      Místní kolo YPEF Chomutovko, Gymnázium a SOŠ Kpt. Jaroše 862 Podbořany

organizuje Lukáš Křivan, e-mail: lukas.krivan@vls.cz

 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info