Agris.cz - agrární portál

Vinařství Vinice Hnanice se dostalo na vrchol svých kapacit

15. 1. 2018 | ČTK

Vinařství Vinice Hnanice se dostalo na vrchol svých současných kapacit. Loni naplnilo vínem přes 400.000 lahví, což je pro firmu nové maximum. V témže roce prodalo 310.000 lahví, které naplnilo o rok dříve. Firma proto musí investovat do nové výroby v Jaroslavicích na Znojemsku, do které chce roku 2019 postupně vložit asi 50 milionů korun. Nové sklepní hospodářství pro jakostní vína bude mít kapacitu kolem 350.000 litrů. Vznikne v nevyužívaných sklepech bývalého státního statku, řekl ČTK spolumajitel vinařství Jiří Hamza.

Hamza, který je mimo jiné sportovním manažerem a prezidentem biatlonového svazu, společnost Vinice Hnanice založil s manželkou Romanou v roce 2001. Jeho žena hrála vrcholově basketbal a zůstaly jí volné peníze z angažmá v USA. "Nakoupili jsme pozemky a zrodila se myšlenka, že bychom mohli pěstovat hrozny pro Znovín," vzpomíná na počátky vinařství Hamza. Manželé měli nejdříve 40 hektarů, pak 100. "Pak se obzory začaly otvírat a dnes jsme na 295 hektarech," uvedl Hamza. Jeho firma je nyní jedna z největších na Znojemsku. Růst rozlohy vinic se má příští rok zastavit na zhruba 300 hektarech. Navíc má firma asi 96 procent vinic i s pozemky, takže nemusí řešit problémy, které mají jiná vinařství. Také stáří vinic je výhodné a pohybuje se kolem deseti až 12 let. "To, co spousta firem řeší, tak my jsme tím začínali, nechtěli jsme kromě státních sázet na cizích pozemcích, což je velká deviza. Také naše efektivita je trochu někde jinde než u firem, které jsou přetransformované a perou se s problémy, že mají vinice starší," uvedl Hamza.

Sám preferuje bílé víno na úkor červeného, důvodem je nedostatek slunce. Bílé odrůdy pěstuje na zhruba 90 procentech. Vinařství se zaměřuje na aromatické odrůdy, což je trochu proti aktuálním sommeliérským trendům. "Nebráníme se výrobě polosladkých, sladkých a polosuchých vín. Jsme spíše voňavě sladší vinařství a od tohoto trendu nechceme ustupovat. Na plochu jsme největší pěstitel Pálavy v republice," uvedl Hamza.

Podle něj se trh posouvá správným směrem a strategii změnily i řetězce. "Když jim nikdo nechtěl dodávat levná vína, řetězce se začaly chovat k dodavatelům líp," uvedl Hamza. Podle něj trh snad pročistí i vinařský zákon. "Věříme, že se podaří černé dovozy a vína ne zcela jasného původu co nejvíc vymýtit, i když si nedělám iluzi, že se to zákonem celé vyřeší," uvedl Hamza. Oboru by to podle něj ale prospělo. "I tak prochází bouřlivým rozvojem," uvedl Hamza.

To, že podniká ve vinařství, byla podle něj náhoda a sám vztah k vínu na počátku vůbec neměl. "Vyloženě mne to ale pohltilo, do čtyř do rána jsem studoval. Dnes je to spojení byznysu a koníčka, na který nemám tolik času, kolik bych chtěl," říká Hamza. Vinice společnosti jsou dnes v Hnanicích, Šatově, Jaroslavicích a Vrbovci. Za loňský rok společnost očekává obrat mezi 100 až 110 miliony a zisk před zdaněním i přes investice okolo 15 milionů korun. Společnost Vinice Hnanice nyní z 25 procent tvoří hospody a ubytování a zbytek vinařství. Firma má od loňska i malý pivovar.

 

Filip Vrána ktp


Zdroj: ČTK, 15. 1. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 17:51