Agris.cz - agrární portál

Francouzští pekaři chtějí bagetu dostat na seznam UNESCO

15. 1. 2018 | ČTK

Francouzská bageta by měla být zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), prohlásil Emmanuel Macron. Francouzský prezident tak podle serveru BBC podpořil snahu národní asociace francouzských pekařů. "Bagetu nám závidí celý svět," řekl Macron o podlouhlém křupavém pečivu, které je považováno za neodmyslitelnou součást francouzské snídaně.

UNESCO každoročně přidává na svůj prestižní soupis nové položky, které považuje za potřebné chránit jako součást kulturních hodnot. Z Česka mají tento status slovácký verbuňk, masopustní obchůzky a masky na Hlinecku, jízdy králů na jihovýchodě země, sokolnictví (spolu s dalšími státy) a loutkářství (společně se Slovenskem).

Francouzští pekaři se inspirovali úspěchem Italů, jejichž neapolská pizza se na seznam světové organizace dostala minulý měsíc.

Bageta je ve Francii od roku 1993 chráněna zákonem, který stanoví, že může být vyrobena pouze z pšeničné mouky, vody, droždí a soli a na cestě k zákazníkovi nesmí být zmrazena. Šéf profesní komory francouzských pekařů Dominique Anract je proto podle svých slov rozhořčen, když na pultech supermarketů vidí náhražky, které jsou často připravené ze zmrazeného polotovaru a které jsou tradiční pochoutce na hony vzdálené.


Zdroj: ČTK, 15. 1. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 20:42