Agris.cz - agrární portál

Pěstování vína v Kadani má zlepšit systém tzv. chytré vinice

24. 1. 2018 | ČTK

Efektivitu pěstování vína chce město Kadaň od letošního jara zlepšit pomocí systému takzvané chytré vinice. Spočívá v instalaci miniaturních meteostanic, které z naměřených hodnot pomohou určit, kdy je nejvhodnější doba na aplikaci chemie nebo naopak největší riziko výskytu různých plísní. Novinářům to dnes na tiskové konferenci řekl Miroslav Jancák z kadaňského městského úřadu.

"Toto zařízení, které bude umístěné na vinici ve františkánském klášteře, měří různé hodnoty. Srážky, teplotu, rosný bod, různé další indikátory, které poskytneme přes webové stránky i občanům. Na základě těchto zjištěných hodnot potom budeme aplikovat chemické přípravky," vysvětlil Jancák. Údaje zveřejněné na webu města současně budou moci posloužit například i kadaňským zahrádkářům.

Zaměstnanci, kteří se o půl hektaru vinice starají, ale podle kadaňského starosty Jiřího Kulhánka (ODS) o práci nepřijdou. "Práce s vinicí bude samozřejmě pořád dost. Přispěje to ale ke zkvalitnění péče," doplnil. Pořízení nejlepšího modelu chytré vinice přijde město asi na 18.000 korun, nainstalována by měla být v březnu letošního roku.

Víno z vinice u františkánského kláštera nechává Kadaň od roku 2016 míchat s vínem z regionálního Vinařství Němeček z Března. Ročně díky tomu vyprodukuje asi 1600 lahví, které je možné si koupit jako suvenýr například v městském infocentru nebo na hradě.

stu hj


Zdroj: ČTK, 24. 1. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 17:15