Agris.cz - agrární portál

Zakázka na pivovar v Sýrii pomohla tišnovské EBIA posílit

24. 1. 2018 | ČTK

Velká zakázka na vybudování pivovaru v Sýrii pomohla tišnovské společnosti EBIA CZ k loňským rekordním tržbám. Společnost je zvýšila zhruba o třetinu na 49 milionů korun. Se syrským investorem bude EBIA dál spolupracovat. Plánuje rozšíření jeho pivovaru minimálně na dvojnásobek, řekla ČTK generální ředitelka tišnovské společnosti Eva Komárková.

EBIA CZ se k syrským investorům dostala podle Komárkové díky brněnskému minipivovaru Charlie's Square, který je jedním z jejích prvních realizací. Za sebou má už ale skoro desítku provozů. První pivovar dělala už v roce 2013 do Ruska. Ebia vychází z tišnovské tradice práce s nerezí. Dělala také jeden z nejznámějších českých minipivovarů Clock v Potštejně.

"K první zakázce jsme se dostali shodou náhod. Práce se zákazníkem se nám zalíbila tak, že jsme se rozhodli v minipivovarech pokračovat," uvedla Komárková.

Pivovar v Sýrii v provinci Tartús funguje od loňska, kdy vyrobil 18.000 hektolitrů piva. Investoři, kteří studovali v České republice, ho budou rozšiřovat. V plánu je dokonce zvýšení kapacity na desetinásobek. České pivo plzeňského typu má podle Komárkové výborný zvuk, také díky českým sládkům. V Sýrii přitom podle dostupných informací jsou pouze dva pivovary. Kromě toho, co dodala Ebia, je už jen jeden v Damašku.

"Do Sýrie vozíme i suroviny, máme tam našeho sládka, který se stará o provoz. Tradice vaření piva tam zatím moc není," řekla Komárková. Pivovar Arados zatím prosperuje nad míru. Je také v bezpečné zóně poblíž ruské základny. "Nahlíželi jsem na to s určitými obavami, ale po zkušenostech musíme říci, že uvedení pivovaru do provozu bylo zcela bez problémů," uvedla Komárková. Podle ní se ukazuje, že pivo se pije i v muslimské zemi. Místní mají zájem i o nealko piva a piva ochucená.

Jedním z investorů je sedmatřicetiletý Básil Abbás, který v minulosti žil v České republice. "Sýrie nás vždy vnímala jako zemi otevřenou spolupráci. Výhodou je, že se s investory také umíme domluvit v českém jazyce," uvedla Komárková. Firmě podle ní možná pomůže syrská reference k dalším zakázkám, a to nejen k pivovarským. Jiná tišnovská firma IN-EKO, se kterou EBIA sdílí výrobní areál, pracuje ve vodohospodářství. "Umíme se tedy postarat o vstupní vodu, aby byla dobré kvality," uvedla Komárková.

Podle technického ředitele EBIA CZ Martina Krejčího je české pivo v Sýrii věhlasné. "Začíná se zvyšovat i poptávka po speciálech, chtějí více druhů piv. Další nezbytný produkt je výroba nealkoholických piv a radlerů pro syrské ženy," uvedl Krejčí. Letos by pro syrské investory měla EBIA kapacitu pivovaru zvýšit na 36.000 hektolitrů. V plánu je i třetí fáze, která by znamenala výstabu nového pivovaru. Tím by vzrostla celková kapacita obou pivovarů na 150.000 hektolitrů, což je více, než jakou mají některé české tradiční pivovary, jako je například Měšťanský pivovar Polička.

Filip Vrána kš


Zdroj: ČTK, 24. 1. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 01:55