Agris.cz - agrární portál

Pivovar Samson měl výstav 88.000 hektolitrů, nejvíc roste v Česku

25. 1. 2018 | ČTK

Pivovar Samson loni meziročně zvýšil tržby o 6,3 procenta na 89,1 milionů korun. Výstav v loňském roce vzrostl z 82.800 hektolitrů na 88.000 hektolitrů. Prodej piva se zvýšil především v Česku, kde českobudějovický Samson zaznamenal meziroční nárůst o 25 procent. ČTK to dnes řekl mediální zástupce pivovaru Pavel Orálek. Pivovar, jenž zaměstnává 71 lidí, patří do brazilsko-belgické skupiny AB InBev, která do něj od roku 2014 investovala zhruba 400 milionů korun.

"Nejvíc nás těší boom zájmu o naše piva v České republice, registrujeme jednoznačnou změnu v chápání značky Samsonu, pozitivně se to projevuje v návratu zákazníků k našemu pivu. Tři čtvrtiny výstavu tvoří lahvová piva," řekl ČTK ředitel pivovaru Daniel Dřevikovský. Zisk nechce pivovar zveřejnit, v posledních čtyřech letech ho neuvádí ani ve veřejných zdrojích. Možná roční kapacita pivovaru je 450.000 hektolitrů.

Loni AB InBev investoval do Samsonu 16,1 milionu Kč, hlavně do nového kvasného hospodářství, také do další fáze rekonstrukce chlazení a vybavení laboratoře. Nové jsou například přetlačné tanky. Letošní investice zatím pivovar neoznámil.

Samson vyváží do 27 zemí včetně Brazílie, nejvíc do Evropy, například do Dánska. Část jde do Ruska. Samson loni exportoval 55 procent produkce. Většinu, přes 90 procent, tvořil exportní prémiový ležák 1795, jejž uvedl na trh loni. Letos se chce zaměřit na český trh a export do okolních zemí.

"Největší zájem o naše pivo je tradičně v sousedním Rakousku a také v Dánsku, zemi s pivní tradicí," řekl ředitel. V poslední době se pivovaru daří i v Kataru, loni pronikl na australský trh.

Pro letošní rok chystá pivovar i nové společenské aktivity, v polovině roku to bude třeba první ročník SamsonFestu v Českých Budějovicích. V domovském městě pivovaru čepuje pivo Samson pět hospod, jako poslední loni přibyla jedna v historickém centru. "Je v budově někdejšího skladu piva pro zásobování vnitřního města naším pivovarem. Letos budeme brzo otevírat další restauraci na sídlišti Vltava," řekl Dřevikovský.

AB InBev, výrobce piv Budweiser, Stella Artois, Corona či Foster ́s, má více než dvojnásobnou velikost ve srovnání s nejbližším konkurentem, kterým je pivovar Heineken. Na globální produkci piva se podílí téměř čtvrtinou. O používání značky Budweiser vede už několik let právní spory s českým pivovarem Budějovický Budvar. Loni ve třetím čtvrtletí zvýšil čistý zisk na 2,06 miliardy dolarů (téměř 53 miliard Kč) z 557 milionů dolarů.

 

Václav Koblenc dr


Zdroj: ČTK, 25. 1. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 11:03