Agris.cz - agrární portál

Veterináři loni vybrali na pokutách rekordní sumu, cca 30 milionů

25. 1. 2018 | ČTK

Veterináři loni vybrali na pokutách rekordních 29,5 milionu korun, o milion více než předloni. Dnes to zástupci Státní veterinární správy (SVS) uvedli na bilanční tiskové konferenci. Loni řešili ptačí chřipku, která se v ČR objevila po deseti letech a africký mor prasat, který se na území státu vyskytl poprvé. Rok 2017 i proto dnes na tiskové konferenci označili za jeden z nejnáročnějších roků v historii úřadu. O několik tisíc na 47.000 klesly kontroly v oblasti veterinární hygieny.

V loňském roce neuložili veterináři žádnou jednotlivou rekordní pokutu, nejvyšší byly v hodnotě 200.000 korun. Například uložili za 180.000 korun pokutu podniku, kde byly nevhodné podmínky chovu skotu a problémy s odvozem kadáverů.

"Čím dál, tím více klademe důraz na to, že kdo porušuje legislativu - třeba i opakovaně - tak ten musí být potrestán," řekl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Podle něj se veterinární správa snaží sjednocovat výši pokut napříč republikou. Jde například o oblast falšování potravin. U kontrol živočišného původu loni klesl podíl závad z pěti procent na 3,9 procenta, zejména kvůli menšímu počtu kontrol v místě, kam se měla zásilka dovést. Tyto kontroly vykazují obecně vyšší množství administrativních prohřešků. "Spektrum závad bylo podobné jako v roce 2016. Převládaly prohřešky v dodržování správné výrobní a hygienické praxe, označování potravin a ve vedení dokumentaci," dodala správa.

Ptačí chřipka se v Česku loni objevila po deseti letech a zasáhla řadu dalších evropských zemí. Kvůli nákaze bylo nutné utratit v Evropě miliony kusů drůbeže. Ptáci měli téměř výlučně virus H5N8, u kterého se dosud neprokázal přenos na člověka. V českých chovech byl kvůli nemoci loni na jaře vybito 98.000 ptáků, většinou v komerčních chovech. V republice bylo skoro 40 ohnisek nemoci. Veterináři však později upozornili, že s příchodem zimního období se může v ČR ptačí chřipka znovu vyskytnout, ohniska v Evropě stále jsou.

Jak uvedl ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat SVS Petr Šatrán, loni veterináře překvapil africký mor prasat, který se na území ČR nečekal. V Česku se nákaza, která není nebezpečná pro člověka, objevila poprvé loni v červnu na okraji Zlína. Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města veterináři k dnešku potvrdili africký mor prasat u více než 200 uhynulých, ulovených nebo odchycených divokých prasat. Do chovů se zatím nákaza nerozšířila. Kdyby k tomu došlo, musely by být vybity.

Šatrán upozornil, že se veterinářům podařilo nemoc udržet v relativně malé oblasti na Zlínsku, což se v jiných evropských státech nestalo.

V Evropě se podařilo podle Šatrána zabránit dalšímu šíření nebezpečné virové nákazy tzv. Lumpy skin disease, neboli nodulární dermatitidě skotu, která se šířila z Balkánu. Začala se používat vakcína z jižní Afriky, šíření choroby předtím, než dosáhla Rakouska, se díky ní dokázalo dostat pod kontrolu.

Z hlediska možného vývozu potravin je diskutovaná možnost exportu českého hovězího a vepřového do Číny. U vepřového tomu loni zabránilo rozšíření afrického moru prasat, ale na české kontroly skotu se má podle Semeráda v krátké době přijet podívat čínská delegace.


Zdroj: ČTK, 25. 1. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 07:06