Agris.cz - agrární portál

Potravinová banka v Ústeckém kraji chce vytvořit síť výdejen

26. 1. 2018 | ČTK

Potravinová banka v Ústeckém kraji plánuje vytvořit v regionu síť výdejen ve velkých městech. První by mohla vzniknout letos v Ústí nad Labem. ČTK to řekla ředitelka organizace Radka Brychtová. Dotací 200.000 korun podpoří banku krajská samospráva. Výdejna bude místem, kam může člověk v nouzi přijít a dostane tam potraviny.

Potravinová banka, která slouží jiným sdružením a organizacím bojujícím proti sociálnímu vyloučení různých skupin obyvatelstva, funguje v Ústeckém kraji od roku 2010. Sklad potravin má v Litoměřicích a Liběšicích u Žatce. "Největší zájem ze strany veřejnosti je vždy v rámci národní potravinové sbírky," uvedla Brychtová.

Počet organizací, které s bankou spolupracují, každý rok roste. Jsou mezi nimi azylové domy, chráněná bydlení, dětské domovy a další neziskové organizace. "Rozpětí je velké, od organizací, které se starají o děti, přes ty, jež pečují o postižené nebo seniory," řekla Brychtová.

Ústecký kraj nyní uzavřel memorandum o spolupráci s Potravinovou bankou Ústeckého kraje, na jehož základě budou osloveny základní a střední školy v souvislosti s možnou podporou sociálně slabých dětí či zahájením školní osvěty v boji proti plýtvání potravinami a chudobě.

Radní Ústeckého kraje schválili pro banku dotaci 200.000 korun. "Zvláště v našem kraji s ohledem na sociální problémy, které tu máme, si myslím, že potravinová banka je dobrá věc," řekl ČTK hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). Poukázal na to, že mnoho potravin se zničí kvůli tomu, že jim prošla trvanlivost, ale jsou nadále pro spotřebitele nezávadné.

Cílem Potravinové banky Ústeckého kraje je získávat zdarma zemědělské přebytky, přebytky produkce potravinářského průmyslu nebo neprodejné, ale poživatelné potraviny, a také příspěvky shromážděné ve veřejných sbírkách potravin v supermarketech a ve školách.

V roce 2016 bylo prostřednictvím banky nashromážděno v kraji přes 120 tun potravin, z čehož přes 90 procent tvořily potraviny, kterým hrozila likvidace i přesto, že byly nezávadné.

Banka nyní připravuje pilotní projekt výdejny potravin pro seniory a matky s dětmi. První má fungovat v rámci kraje v Ústí nad Labem. "Nyní budeme hledat spolupracují organizaci, která by oplývala klientelou chudých a potřebných. My bychom zastřešovali logistiku a další subjekt obsluhu výdejny," uvedla Brychtová.

Pokud má někdo zájem Potravinové bance Ústeckého kraje pomoci, najde informace na webových stránkách.

Od letošního ledna nařizuje novela zákona o potravinách obchodním řetězcům s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních darovat prošlé nebo poškozené potraviny na charitu.


Zdroj: ČTK, 26. 1. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 02:29