Agris.cz - agrární portál

Pivovary v Přerově a Litovli po dvouleté pauze zdraží pivo

29. 1. 2018 | ČTK

Pivovary v Litovli a Přerově, které patří do pivovarnické skupiny PMS Přerov, příští týden v pondělí po zhruba dvouleté pauze zvýší kvůli rostoucím výrobním nákladům cenu půllitru sudového piva o 50 haléřů. ČTK to řekli ředitelé Pivovaru Litovel a Pivovaru Zubr. Do skupiny PMS Přerov patří ještě Pivovar Holba, jehož vyjádření se ČTK nepodařilo získat.

"My jsme v rámci nájezdu elektronické evidence tržeb v roce 2016 slíbili, že nebudeme zdražovat celý rok 2017, což jsme také dodrželi. Každopádně rostou mzdové náklady i ceny surovin a energií, takže nyní už budeme muset lehce zvýšit ceny piva zhruba o 100 korun na hektolitr, což dělá padesát haléřů na jeden půllitr," řekl ČTK ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček, podle kterého Pivovar Zubr ceny piva naposledy zvýšil v 10. ledna 2016.

Pivovar Litovel od pondělí zdraží sudové pivo o 50 haléřů na půllitr a cena lahvového piva se zvýší o 60 haléřů. "Vzhledem k rostoucím cenám surovin, mezd a dalších nákladů přichází po více než dvou letech mírné navýšení ceny piva," uvedl ředitel Pivovar Litovel Lumír Hyneček. Připomněl, že v posledních dvou letech se litovelský pivovar kvůli EET a dalším legislativním změnám, které negativně dopadly na jeho odběratele, zaměřil na podporu svých zákazníků. "Mimo jiné tím, že nedošlo k navýšení cen výrobků a poskytovaných služeb," dodal.

Přerovský Pivovar Zubr loni navzdory nepříznivému vlivu zavedení EET a posléze i zákazu kouření v restauracích na prodej sudového piva udržel výstav na předloňské úrovni 255.000 hektolitrů piva. Bylo to nejvíce za posledních několik let. Prodej čepovaného piva klesl o tři procenta, výpadek ale pivovar nahradil vyšším prodejem lahvového a hlavně plechovkového piva.

Pivovar Litovel v roce 2016 uvařil rekordních 202.995 hektolitrů piva. Za prvních devět měsíců loňského roku pak zvýšil prodej piva meziročně zhruba o dvě procenta na více než 151.000 hektolitrů. Údaje za celý rok 2017 zatím nebyly zveřejněny.

Pivovary Zubr, Litovel a Holba tvoří pivovarnickou skupinu středomoravských pivovarů PMS Přerov Jejich roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Pivovary prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.


Zdroj: ČTK, 29. 1. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 13:38