Agris.cz - agrární portál

U Lesů ČR začala sezona sběru šišek jehličnanů

29. 1. 2018 | ČTK

Sběrači šišek v minulých dnech vyrazili do jehličnatých lesů státního podniku Lesy České republiky. Semena ze šišek smrků, modřínů a borovic následně skončí v bance osiva a později z nich v lesních školkách vypěstují nové sazenice. První měsíce roku jsou pro sběr šišek nejpříhodnější. ČTK to řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Šišky a semena zpracovává semenářský závod Lesů ČR v Týništi nad Orlicí, který je největším svého druhu v Česku.

Tento týden trhači šišek vyrazili do lesů v okolí Janova a Mendryky na Svitavsku. V korunách vybraných 50 smrků by tam měli sesbírat až 150 kilogramů šišek. "Vybrané stromy mají výjimečný genofond. Proto jejich semena skončí po vyluštění v bance osiva. Později dají základ kvalitním sazenicím a novému lesu," uvedla Jouklová.

Lesy ČR ročně v závodě v Týništi zpracují asi 100 tun smrkových šišek a 50 tun z ostatních dřevin. "Pokud je to možné, sbíráme z pokácených stromů. U zvláště kvalitních porostů ale musí sběrači vystoupat do korun," uvedla ředitelka semenářského závodu Zuzana Neznajová. Zvlášť cenné stromy pro sběr šišek lesníci vyhledávají společně s pracovníky semenářské kontroly z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti.

Ze stojících stromů lesníci sbírají šišky desítky let. Změnil se však přístup. "Ocelové stupačky s ostrými hroty, které poškozovaly kůru, nahradily lanové smyčky a další šetrné pomůcky. Skládáme zkoušky a máme oprávnění k provádění výškových prací," popsal práci trhač Martin Foltánek, který pro šišky stoupá do korun smrků ve výšce až 50 metrů.

Semenářský závod v Týništi vnikl v roce 1971. Ročně jeho asi 20 zaměstnanců podle výše úrody zpracuje 100 až 200 tun šišek. Hlavními odběrateli semen jsou lesní školky, například firem Wotan Forest, Lesoškolky Řečany nad Labem a Lescus Cetkovice. Pro potřeby lesních školek samotných Lesů ČR jde produkce v řádu procent.

Sebrané šišky se v závode nejprve předčistí a ve velkých zásobnících se nechají proschnout. Pak putují do sušárny, kdy se suší vzduchem teplým přes 40 stupňů Celsia. V bubnovém stroji pak následuje vypadání semínek ze šišek, takzvané luštění. Na dalších strojích se semínka zbaví křidýlek a vyčistí se. Čistá semínka pracovníci zataví do vakuových pytlíků a uloží do skladu s teplotou tři až pět stupňů.

 

Autor: Zdeněk Rychtera hj


Zdroj: ČTK, 29. 1. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 23:39