Agris.cz - agrární portál

Zemědělská soustava je nezdravá, hodnotí loňskou produkci komora

31. 1. 2018 | ČTK

Pokles živočišné výroby a pouze mírný nárůst cen není pro producenty do budoucna motivační, uvedla Agrární komora ČR v reakci na dnes zveřejněné výsledky loňské zemědělské produkce. Podle nich produkce masa na jatkách v Česku loni klesla o 2,5 procenta na 437.835 tun. Výroba klesla především u vepřového masa, které představuje téměř polovinu produkce, uvedl dnes Český statistický úřad. Podle agrárního analytika Petra Havla jsou špatně nastavené zemědělské dotace, stát také nedostatečně podporuje překlopení vědeckých výsledků do praxe.

"Obecný pokles produkce a jen mírný růst cen zároveň není pro živočišná odvětví do dalších období příliš motivační a nutno dodat, že nebýt v této situaci národních podpor do sektorů skotu, prasat a drůbeže, byl by propad výroby zřejmě ještě hlubší," sdělil dnes ČTK mluvčí komory Jiří Felčárek. Podle něj by tak měla být úroveň dotací udržena, navíc by se měla sjednotit v rámci států Evropské unie.

Podle Havla by se naopak stávající podpory měly přezkoumat. I přestože je zemědělci čerpají, výroba klesá. Jako problém vidí kromě snižování produkce vepřového, která loni klesla o 4,2 procenta na 211.001 tun, také pokles výroby hovězího masa, jehož se loni v ČR spolu s telecím vyrobilo 67.714 tun, meziročně o 5,9 procenta méně. V předchozích třech letech přitom produkce rostla. Podle Havla by měl být stát opatrný, aby to "s hovězím dobytkem v ČR nedopadlo jako s chovem prasat."

Stát navíc podle něj nedostatečně podporuje ty producenty, kteří zvyšují celkovou přidanou hodnotu tím, že přímo vyrábí potraviny. Podle něho také dochází ke snižování podpory pro vědu a výzkum a na českém trhu schází i větší podpora inovací. Stávající finanční podpory, které se v posledních letech pro české producenty zvyšují, podle Havla nevedou ke kýženému cíli.

Podle Agrární komory není trh stabilní. "Komora bude jednat o větším směrování podpor do dlouhodobé stabilizace živočišných odvětví tak, aby trh, výroba a její odbyt procházel nižšími turbulencemi a dokázal tak absorbovat případné ataky na hranici pod výrobní náklady," dodal mluvčí.

Jak vyplývá z dnešních údajů Českého statistického úřadu, stoupla naopak produkce drůbežího, skopového a kozího.

drh mha


Zdroj: ČTK, 31. 1. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:18