Agris.cz - agrární portál

Zemědělský svaz: Dumpingové dovozy stát stále neřeší

1. 2. 2018 | ceskenoviny.cz

Mléko a vepřové maso dlouhodobě prodávají čeští zemědělci za ceny, které jsou nižší než náklady, a jsou tak závislí na dotacích. Stále větším problémem jsou dumpingové dovozy, které stát neřeší. Na dnešní tiskové konferenci to řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Není proto divu, že se například stavy prasat v ČR snižují, dodal.

Svaz tvrdí, že zemědělci v současnosti prodávají za zhruba 1,7násobek sumy, kterou dostávali v roce 1989, zatímco inflace vzrostla třikrát rychleji. Podle svazu jsou v ČR prodejní ceny zpracovatelům proti zbytku Evropské unie o osm až deset procent nižší. Přesto se podle Pýchy do ČR dováží zejména maso za dumpingové ceny, kterým čeští zemědělci nemohou konkurovat. České úřady situaci dlouhodobě neřeší, proto se zemědělská živočišná výroba snižuje, dodal.

"Co se týká těch vlád předchozích, tak se nezměnilo vůbec nic. Současný ministr zemědělství deklaruje, že by rád tu situaci řešil," řekl Pýcha na dotaz ČTK. Podle něj je však obtížné začínat větší akce, když je ministr Jiří Milek (za ANO) stejně jako celý kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) v demisi. "Neví se, jak dlouho tu ta vláda ještě bude," poznamenal.

Na nerovné podmínky na evropském trhu si čeští zemědělci stěžují dlouhodobě. I kdyby však byly zrušeny všechny zemědělské dotace, není jasné, zda by se tyto podmínky narovnaly. Navíc by po zrušení dotací stále evropský trh ovlivňovaly světové ceny.

Produkce masa v Česku loni klesla o 2,5 procenta na 437.835 tun. Výroba se snížila především u vepřového masa, které představuje téměř polovinu produkce.

Tlak na nízkou cenu podle svazu letos ucítí i pěstitelé cukrové řepy. Loni skončily evropské kvóty na výrobu cukru, Evropská komise na podzim předpověděla, že v této sezóně vzroste produkce o zhruba 20 procent na 20,1 milionu tun. Svaz se obává, že by mohly být uzavřeny některé ze sedmi cukrovarů na území Česka. Přebytek cukru na trhu tlačí na nižší ceny cukrové řepy.

Zemědělci podle svazu aktuálně řeší také certifikaci mléka, kterou zaručují, že žádné z krmiv pro skot nebylo geneticky modifikováno. "Osmdesát procent je nebo bude certifikováno na to, že toto mléko je vyráběno bez GMO," řekl Jaroslav Švec ze svazu.

Podle Českého statistického úřadu zisk českého zemědělství předloni meziročně stoupl o 25,9 procenta na 20,22 miliardy korun. Loňské výsledky ještě ČSÚ nezveřejnil.

utor: ČTK

 


Zdroj: ceskenoviny.cz, 1. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 06:00