Agris.cz - agrární portál

Potravinová banka v Zlínském kraji získala meziročně víc potravin

1. 2. 2018 | ČTK

Množství potravin, které získává Potravinová banka ve Zlínském kraji, rok od roku roste. Banka je v kraji dva roky, sklad má v Otrokovicích na Zlínsku. Loni získala 87 tun potravin, v prvním roce fungování to bylo přes 27 tun, řekla dnes ČTK pracovnice banky Marcela Grygerová. Přibývá také dodavatelů i odběratelů, banka navíc od ledna získává díky novele zákona potraviny od obchodních řetězců.

Banka loni rozdala potraviny prostřednictvím charitativních organizací a sociálních odborů 5300 lidem v potravinové nouzi. Z 87 tun potravin získala přes 23 tun v národní potravinové sbírce, dalších 35,8 tuny v rámci projektu ministerstva práce a sociálních věcí.

Banka nyní postupně uzavírá smlouvy s dalšími obchodními řetězci. Loni bance pravidelně dodávalo devět supermarketů, letos jich je už 30 a další přibudou.

Na větší dodávky potravin od letošního roku se musela banka připravit. Pořídila proto dodávku a přijala dalšího pracovníka. "Potřebujeme také rozšířit skladovací prostory," řekl dnes ČTK předseda Potravinové banky v kraji Michal Trčálek. Nyní se podle něj zvažují možné varianty, například zvětšení prostor v Otrokovicích či zřízení dalšího skladu na jiném místě. Banka má také k dispozici nové chladicí zařízení.

Dodavatelů podle Trčálka přibývá nejen díky tomu, že obchody s potravinami s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních musí nově povinně darovat charitativním organizacím neprodejné potraviny, které by skončily na skládkách. "Zaměřujeme se i na prvovýrobce, restaurace. Navazujeme spolupráci s gastrofestivalem, abychom si mohli brát přebytky," uvedl Trčálek.

Posláním Potravinové banky je boj proti hladu a proti plýtvání potravinami. Cílem je získávat zdarma potraviny, zajišťovat jejich skladování a bezplatně je distribuovat organizacím, které pomáhají rodinám i jednotlivcům v potravinové nouzi.


Zdroj: ČTK, 1. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 15:03