Agris.cz - agrární portál

Spotřeba ovoce roste, letos ji možná zabrzdí vysoké ceny jablek

1. 2. 2018 | ČTK

Spotřeba ovoce v České republice jde v posledních letech trvale nahoru a přesahuje 80 kilogramů na osobu a rok. Letos však růst spotřeby zřejmě zbrzdí vysoké ceny jablek, které jsou způsobené jejich loňskou slabou úrodou v Evropě. Jablka jsou ovocem s nejvyšší spotřebou na úrovni 24 kilogramů na osobu. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Spotřeba ovoce po poklesu v letech 2010 až 2012 začala v roce 2013 trvale stoupat a v roce 2016 podle údajů ČSÚ dosáhla 84 kilogramů na osobu a rok. Proti roku 2012 to představovalo nárůst o 12,6 procenta. "Ekonomice se v posledních letech daří, lidem rostou mzdy a ochotněji utrácejí, a to i za ovoce," řekl Ludvík. Odhadl, že za loňský rok by spotřeba ovoce mohla růst jen mírně, protože se již projevily vyšší ceny jablek.

Spotřeba jablek mezi lety 2012 až 2016 vzrostla o 24 procent na 23,7 kilogramu na osobu a rok. Letos spotřebu jablek podle Ludvíka zcela jistě ovlivní jejich vyšší ceny. V polovině letošního ledna se kilogram jablek v obchodech podle ČSÚ v průměru prodával za 36,90 koruny, zatímco ve stejném období loni cena byla 29,16 kč/kg. Zdražení tak činilo 27 procent. "Nižší ceny jablek se dají čekat až s novou sklizní," řekl Ludvík.

Ceny jablek v Česku odpovídají situaci na evropském trhu, protože Česká republika je u jablek z více než poloviny závislá na dovozu. Loňská úroda jablek v Evropské unii ve výši 9,3 milionu tun byla třetí nejnižší za posledních 20 let. Proti normálnímu stavu chybí v Evropě pro zásobování trhu v prvním pololetí letošního roku asi 1,5 milionu tun jablek.

Za jablky ve spotřebě v ČR následují pomeranče a mandarinky, jejich souhrnná spotřeba mezi lety 2012 a 2016 vzrostla o 17 procent na 13,2 kilogramu. U banánů, které jsou na třetím místě, spotřeba vzrostla o šest procent na 10,7 kilogramu na osobu a rok. Ceny pomerančů a banánů meziročně vzrostly o osm a dvě procenta a letos v lednu se shodně pohybovaly v průměru na zhruba 32 korunách za kilogram.

Zatím nejvyšší spotřeba ovoce v ČR byla v roce 2009, kdy dosáhla 90,4 kilogramu ovoce na osobu. V následujících třech letech hospodářské krize lidé začali na nákupu ovoce šetřit, méně kupovali i výrobky z ovoce, například dražší vysokoprocentní džusy. Pokles spotřeby tehdy nepostihl jen domácí ovoce, ale dolů šla i spotřeba jižního ovoce.

Vývoj spotřeby ovoce v ČR a vybraných druhů v hodnotě čerstvého ovoce v kg na osobu a rok (jde o přepočet všech výrobků z ovoce na hodnotu ovoce čerstvého):

 200820092010201120122013201420152016
spotřeba celkem89,190,48479,474,676,878,182,484
jablka26,526,722,52019,120,221,222,323,7
švestky4,64,444,64,35,25,365,7
broskve4,34,74,54,43,93,83,74,23,6
citrony, grapefruity3,84,24,34,44,14,24,14,54,2
pomeranče, mandarinky12,312,613,812,211,311,611,913,113,2
banány12,212,212,410,510,19,79,49,910,7

Zdroj: ČSÚ, ministerstvo zemědělství

Zdeněk Rychtera


Zdroj: ČTK, 1. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 21:21