Agris.cz - agrární portál

Evropská komise zřejmě obětuje hovězí maso

5. 2. 2018 | cschms.cz

Evropská komise zřejmě obětuje hovězí maso ve prospěch uzavření dohody s jihoamerickými státy ve sdružení Mercosur. Rozhovory o obchodní dohodě mezi EU a Mercosurem nadále pokračují, nicméně před dnešním plánovaným jednáním proběhly diskuse, které údajně vyústily v dohodu o nutnosti posílení nabídky ze strany EU především u hovězího masa a to až na 90.000 tun ročně (EU původně nabídlo kvótu 70.000 tun) a také u ethanolu. Proti tomu EU očekává posílení nabídky ze strany Mercosuru týkající se automobilů, námořních služeb, pravidel ochrany zeměpisného označení (GI´s), zadávání veřejných zakázek či tarifní nabídky u mléčných výrobků.

Již původní nabídka EU na 70 tisíc tun vzbuzovala u evropských producentů hovězího masa vážné obavy, neboť i ta by mohla celkem výrazně srazit cenu hovězího masa vyrobeného v Evropě. Dřívější odhady hovoří o tom, že dovozy jihoamerického hovězího mohou díky výrazně nižším výrobním nákladům způsobit propad evropských výkupních cen o více než 30 % nebo 1 EUR/kg živé hmotnosti. Copa a Cogeca tento krok EU odsoudily a spolu s dalšími organizacemi varují před ohrožením cílů v oblasti veřejného zdraví a změny klimatu. Z evropských zemí je pak největším a nejaktivnějším kritikem uzavření dohody v této podobě Irsko.

Již v listopadu tento krok kritizoval předseda pracovní skupiny Copa a Cogeca Beef Jean-Pierre Fleury. Evropská unie již tehdy nabídla Mercosuru velkorysou nabídku na hovězí maso a nyní zvažuje, že tato nabídka bude zahrnovat ještě vyšší množství hovězího masa. Je skandální poskytnout evropským spotřebitelům více hovězího masa z těchto zemí, pokud bezpečnostní normy nejsou rovnocenné. Osmdesát šest procent našeho dovozu hovězího masa pochází z těchto zemí, které nesplňují stejné standardy kvality nebo sledovatelnosti jako u nás.

"Tento potenciální nárůst vývozu hovězího masa z Brazílie do EU není dobrou zprávou, pokud spotřebitelé EU nechtějí být vystaveni reziduím antibiotik používaným v těchto zemích a zakázaným v EU. Vzhledem k tomu, že byly obnoveny mikrobiologické testy, z hovězího masa z Brazílie byly nedávno zabaveny na hranicích za nedodržení hygienických požadavků EU. Nedávný potravinový podvod zahrnoval falšování vývozních osvědčení po dobu deseti let nebo více," dodal na konci loňského roku Fleury.

"Navzdory ochotě EU stát se lídrem v oblasti změny klimatu, by případná dohoda se skupinou Mercosur měla negativní dopad na klima. Porovnání mapy Brazílie dnes a před 20 lety ukazuje rozsah odlesňování v důsledku prudkého nárůstu zemědělské produkce. To zvyšuje emise skleníkových plynů, zatímco EU snížila své emise o více než 20 % od roku 1990", uzavřel generální tajemník Copa a Cogeca Pekka Pesonen.

 

Autor: Kamil Malát


Zdroj: cschms.cz, 5. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:47