Agris.cz - agrární portál

Ve Zlínském kraji loni mírně vzrostla výroba vepřového masa

6. 2. 2018 | ČTK

Ve Zlínském kraji v prvních třech čtvrtletích loňského roku mírně vzrostla výroba vepřového masa. Zatímco v roce 2016 se za stejné období vyrobilo 4966 tun masa, loni už to bylo 5049 tun. Nárůst produkce činil 1,7 procenta, vyplývá z údajů zlínské pobočky Českého statistického úřadu (ČSÚ). Krajská čísla za celý loňský rok zatím zveřejněna nebyla.

Chovatelé prasat ve Zlínském kraji však upozorňují na potíže, které způsobil africký mor prasat. Kvůli zavlečení choroby na Zlínsko jim údajně klesá odbyt masa. "Už dnes řetězce od nás chovatelů ze Zlínského kraje odmítají nakupovat vepřové maso a nakupují ho v sousedních státech. Začínají se nám tedy projevovat ztráty," uvedl v lednu Marek Dluhoš, ředitel společnosti SZP Těšnovice, která v místní části Kroměříže chová zhruba 22.000 prasat.

Kromě Zlínského kraje rostla v prvních třech kvartálech loňského roku výroba vepřového masa také ve Středočeském kraji, který je do statistik ČSÚ zahrnut společně s Prahou, a také v Královéhradeckém kraji. V ostatních krajích naopak nastal její propad. V České republice celkově klesá potravinová soběstačnost u vepřového, podle odhadů se pohybuje kolem 50 procent.

V absolutním množství vyrobeného vepřového masa figuroval Zlínský kraj ve srovnání s ostatními kraji na desátém místě. Celostátně se podílel zhruba 3,23 procenta. Hůře jsou na tom pouze Liberecký, Ústecký a Karlovarský kraj.

Výroba hovězího masa se v prvních třech čtvrtletích loňského roku ve Zlínském kraji propadla o 381 tun na 2881 tun, což činí meziroční pokles 11,7 procenta. Zanedbatelná byla výroba skopového, která vrostla ze sedmi na osm tun. Pět tun z tohoto množství tvořila poražená jehňata.


Zdroj: ČTK, 6. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 01:38