Agris.cz - agrární portál

Dva ze tří nových agrárních diplomatů jsou již na misi

7. 2. 2018 | ČTK

ČR již vyslala dva ze tří nových agrárních diplomatů do jejich působišť v Libanonu a USA, opakuje se výběrové řízení na místo v Tokiu. Zároveň se připravují výběrová řízení na diplomaty v Íránu a Mexiku s akreditací i pro Kubu. Diplomaté by měli pomáhat českým zemědělským a potravinářským podnikům s navazováním kontaktů a uzavíráním kontraktů. Stát také vytvořil dvě pozice místních zástupců v Kazachstánu a na Ukrajině. ČTK to sdělil tiskový odbor ministerstva zemědělství. Agrární komora ČR sice aktivity ministerstva vítá, do budoucna však chce místo nových destinacích posilovat již stávající.

ČR má téměř dva roky diplomaty v Rusku, Číně, Srbsku a Saúdské Arábii. Ministerstvo nyní jejich vliv na byznys hodnotí. "Dle dostupných informací roste export zemědělských produktů, potravin a souvisejících zemědělsko-potravinářských technologií do většiny zemí se zastoupením zemědělských diplomatů. Zaznamenáváme rovněž velmi pozitivní zpětnou vazbu od českých firem, které zdůrazňují jejich důvěryhodnost vůči zahraničním partnerům i z důvodu, že jsou součástí diplomatického sboru," uvedl úřad.

Do USA vyrazil diplomat Petr Ježek loni v létě, do Libanonu Petr Sochor letos v lednu. Znovu se musí vybrat vyslanec v Japonsku, protože předchozí vítězný kandidát z výběrového řízení odstoupil.

Ministerstvo zatím vytvořilo dvě pozice v Kazachstánu a na Ukrajině, kam obsadilo tamní občany. "Napomáhají českým firmám v přístupu na příslušný trh. Nemají však úkoly na diplomatickém poli, jejich role spočívá v komunikaci B2B, vyhledávání obchodních partnerů, monitoringu trhu, udržování kontaktů a styku s místními zemědělskými a potravinářskými institucemi a svazy," vysvětlil úřad.

Podle komory jsou dlouhodobé vazby a opora státu pro podnikatele předpokladem a zárukou obchodního partnerství. "V současné době bychom se možná i proto spíše soustředili na posilování stávajících destinací s tím, aby se netříštily síly a aktivity," uvedl mluvčí komory Jiří Felčárek.

Formálně jsou diplomaté podřízeni velvyslanci v dané zemi, metodicky spadají pod ministerstvo zemědělství. Finanční náklady na každou z pozic vyjdou na 3,5 milionu korun ročně, sdělilo již dříve ČTK ministerstvo. Celkem by měla v zahraničí působit zhruba desítka agrárních diplomatů.


Zdroj: ČTK, 7. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 19:49