Agris.cz - agrární portál

Farmáři Vysočiny se loni na dodávkách mléka v ČR podíleli 19 pct

12. 2. 2018 | ČTK

Zemědělci na Vysočině v uplynulém roce znovu potvrdili své dlouhodobé výsadní postavení v mléčné produkci. V meziročním porovnání vloni výrobu zvýšili o půl procenta na 561,3 milionu litrů. Na celkové výrobě českého mléka se podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) podíleli skoro 19 procenty. V závěru minulého roku se chovatelé na Vysočině starali o nejpočetnější stáda skotu i krav v republice.

Situace na trhu s mlékem byla loni pro jeho producenty celkem příznivá, protože na rozdíl od předchozího období mlékárny zvyšovaly výkupní ceny. Průměrná cena zemědělských výrobců v Česku podle statistiky loni stoupla o čtvrtinu na 8,44 Kč za litr mléka.

Proagro Radešínská Svratka na Žďársku chová téměř 900 českých strakatých krav. "Rok 2017 byl pro nás pozitivní, cena mléka rostla až do konce roku. Ale bohužel od ledna už jde zase dolů," řekl ČTK prokurista Jaroslav Michal. Za mléko loni společnost v průměru dostávala 8,82 koruny za litr. Zatímco v závěru roku se cena dostala až k 9,50 Kč za litr, v prvních dvou letošních měsících se snižovala, vždy o 30 haléřů.

Přes výkyvy v cenách mléka Proagro od chovu dojnic ustupovat nebude. "Pro nás je to dlouhodobá věc, těmi cenovými skoky se nemůžeme nechat vyvést z rovnováhy," řekl Michal. Společnost bude hledat další cesty, jak modernizací v chovu snížit výrobní náklady.

Ve stájích na celé Vysočině bylo vloni ke konci roku 212.793 kusů skotu, počty chovaných krav převýšily 89.300. Srovnatelně velká stáda měli podle ČSÚ jen zemědělci v Jihočeském kraji, kde byly počty skotu proti Vysočině nižší o 1777 kusů.

vst kš


Zdroj: ČTK, 12. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:45