Agris.cz - agrární portál

Slovensko podle kontroly nedostatečně chránilo pralesy

13. 2. 2018 | ČTK

Slovensko nedostatečně zajistilo ochranu své části karpatských bukových pralesů, které se dostaly na prestižní seznam světových přírodních a kulturních památek UNESCO. Slovenský Nejvyšší kontrolní úřad to uvedl ve zprávě zaměřené na kontrolu systému chráněných území na východě země. Na problémy dříve upozornili slovenští ekologové a Světový fond na ochranu přírody (WWF), vláda slíbila nápravu.

NKÚ zjistil nedostatky při vymezení a zajištění ochrany na území bukových pralesů. "Nesrovnalosti v této lokalitě přetrvávají od předložení nominačního projektu a vyhlášení území za lokalitu světového dědictví UNESCO v roce 2007," uvedl úřad, který se zaměřil na celou lokalitu národního parku Poloniny, na jehož území se nachází část bukových pralesů.

Kontrolní úřad upozornil, že současný stav a přidělené peníze nezaručují dlouhodobou udržitelnost při plnění mezinárodních závazků na chráněném území.

Výbor světového dědictví UNESCO loni Slovensko vyzval, aby kromě jiného zajistilo ochranu lokalit před těžbou dřeva. Slovenští ekologové kvůli nedostatečné ochraně území zase navrhli vyškrtnout slovenskou část bukových lesů ze seznamu světového přírodního dědictví.

Slovenská vláda dříve slíbila nová opatření ke zvýšení ochrany pralesů. WWF minulý týden ale uvedl, že příslušná zpráva nezajišťuje plnou ochranou tak, jak to žádal výbor UNESCO.

Slovenská část bukových pralesů o rozloze 5766 hektarů se nachází na východě země v lokalitách národního parku Poloniny a chráněné krajinné oblasti Vihorlat. Na seznam UNESCO byly zapsány bukové pralesy i v jiných zemích.

Adrian Bobok spr


Zdroj: ČTK, 13. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 06:14