Agris.cz - agrární portál

Pekařská firma DK Open z J.Hradce rozšíří výrobu o polovinu

16. 2. 2018 | ČTK

Potravinářská firma DK Open, která dělá pekařské a cukrářské výrobky, rozšíří o polovinu své výrobní kapacity - koupila táborskou firmu Domita. Cenu akvizice společnost neuvedla. DK Open sídlící v Jindřichově Hradci provozuje v jižních Čechách síť prodejen DéKáčko, loni otevřela čtyři nové, nyní jich má dvacet. Náklady na otevření jedné prodejny jsou 1,5 milionu korun. ČTK to dnes řekl ředitel maloobchodu DK Open a předseda představenstva firmy Domita Vojtěch Kabeš.

Firma DK Open koupila Domitu na podzim, díky tomu zvětší o polovinu své výrobní kapacity. Areál z poloviny 70. let 20. století je podle Kabeše v neutěšeném stavu, technologie jsou zastaralé. Během pěti let bude firma do areálu s rozlohou 17.538 metrů čtverečních investovat deset milionů.

"V Jindřichově Hradci máme tři výrobní provozy, jsme tam na kapacitním stropu, tohle nám otevírá další možnosti," řekl Kabeš. Domita měla v roce 2016 čistý obrat 74,5 milionu, skončila ve ztrátě po zdanění 1,86 milionu. Kabeš v ní chce rozvíjet i výrobu knedlíků pro řetězce Kaufland i Billa.

DK Open má 220 zaměstnanců, v Domitě pracuje 130 lidí. Mzdy loni rostly o pět procent. Obrat za rok 2016 měla DK Open 175,6 milionu, provozní zisk 1,8 milionu korun. Za loňský rok budou výsledky horší. "V tržbách jsme stabilní, ale hodně nám rostou mzdové náklady. Jak je nedostatek zaměstnanců, museli jsme na to reagovat růstem mezd," řekl Kabeš.

Firma peče a dodává čerstvé pečivo v okresech České Budějovice, Tábor a Jindřichův Hradec. Zvládne až 8500 rohlíků a 500 chlebů za hodinu ve dvousměnném provozu. Na obratu se z jedné čtvrtiny podílí řetězec prodejen s kavárnou s názvem DéKáčko. Je jich 20, loni otevřela čtyři nové: dvě v Českých Budějovicích a dvě v Táboře. Letos koncem roku otevře firma další v Jindřichově Hradci, kde jich je zatím šest. Do půl roku spustí firma pro zákazníky DéKáček e-shop, chystá věrnostní systém.

"Nejvýkonnější prodejna je v Českých Budějovicích na náměstí, druhá největší i s největším růstem je v budějovickém centru Mercury. Plněné buchty, koláče, šátečky, tohle v DéKáčkách roste extrémně," řekl Kabeš.

Loni se v prodejnách prodalo 67.000 větrníků, 60.000 věnečků, třetí nejžádanější byly likérové špičky. Z loňských novinek se dařilo celozrnné koblize a celozrnnému koláči s makovou náplní.

Firma vznikla v prosinci 1992 při privatizaci pekařského provozu v Jindřichově Hradci. Nabízí přes 350 druhů výrobků, zásobuje více než 500 stálých zákazníků.

 

Václav Koblenc dr


Zdroj: ČTK, 16. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 03:19